Translate

Скъсяване на крака след смяна на става - ортопедични стелки за изравняване



Колко стави годишно се сменят?

Според Американския регистър за смяна на стави в САЩ годишно бройката на имплантираните коленни стави надхвърля 800 000, а на тазобедрените сменени стави надхвърля 1 милион Очакванията там са ортопедичните операции за ендопротезиране значително да нараснат.

Според съществуващите регистри в Европа броят на сменените тазобедрени и коленни стави е висок. Броят на ставните операции за 2020г в някои страни може да се види в статистиката.

На какво се дължи високият брой на протезирането? 

Модерният свят с все-по голямо обездвижване е предпоставка за затлъстяване на населението. Трупаните излишни килограми натоварват прекомерно ставите и ускоряват тяхното износване.

Стареенето и различни заболявания на ставите налагат необходимостта от ставна артропластика.

Какви усложнения могат да се срещнат при протезираните пациенти?

Често след смяна на колянна или тазобедрена става се наблюдава промяна в дължината на краката и куцане. Скъсяването на крака след ендопротезиране може да понижи работоспособността на човека. 

Пациентите с импланти след ортопедичната операция забелязват и промени в походката с накуцване. При протезираните хора се проявяват болки в колената, кръста и гърба. Една от причините за накуцването и болките в крака и кръста след смяна на става е различната дължина на двата крака.

Възникването на несъответствие в дължините е предпоставка за небалансирано натоварване на двата крака. При скъсяване на единия крак се изисква повече усилие при ходене. По-късият крак прави по-къси стъпки и се променя начина на ходене.

Поставянето на изкуствени стави е предпоставка за накуцване от променената дължина на единия крак. 

Може ли да се балансира появилото се несъответствие в краката?

След направено измерване и диагностицирано скъсяване има начини за изравняване на двата крака. 

При разлика до 3.5 см между двата крака се носят ортопедични стелки за подравняване на крака.

Ако скъсяването е по - голямо, се изработват ортопедични обувки по мярка.

Редовната рехабилитация след подменена става и ползването на ортопедични аксесоари за обувки осигуряват връщане към начина на живот преди импланта.

Подходящи ортопедични стелки можете да поръчате онлайн от фирма Клио МВ ЕООД. Дължината на предлаганите от онлайн магазин klio-market повдигащи стелки е до основата на пръстите при възглавничките на крака. Предимството на анатомичните стелки за изравняване на краката е, че поддържат цялото ходило.




Аксесоарите за обувки предпазват от усложнения при различна дължина на краката. Подложките за подравняване на краката с опора за сводовете възвръщат нормалната походка и защитават от гръбначно изкривяване.

Повдигащите стелки са точното решение за подравняването на крака с различна дължина. Компенсиращите подложки за по-къс крак са средството за възстановяване на нарушената походка. Ортопедичните стелки за скъсен крак осигуряват максимална превенция срещу изкривявания.  

След ортопедична операция правенето на рехабилитация е от особена важност. Носенето на специални стелки след смяна на става защитава от изкривяване и куцане.

Подходящите стелки за обувки ще облекчат болката в краката, кръста и гърба. Ортопедичните подложки и ще защитят гръбначния стълб от изкривяване при различна дължина на краката.

След операция на тазобедрена или колянна става може да бъде понижена работоспособността. При смяна на една става може да бъдат дадени 50% от трудово експертната комисия. 

При скъсяване на крака може да се определи степента на неработоспособност от ТЕЛК:

- от 2.5 до 4.0 см - 10%

- над 4.0 до 6.0 см - 20%  

- повече от 6.0 см - 30/50%


Няма коментари:

Публикуване на коментар