Translate

Заболяване на ставата на палеца. Симптоми и лечение на Халукс Валгус

 



Ставно заболяване ли е Халукс Валгус?

Заболяването на ставата на палеца на крака се нарича Халукс Валгус. Симптомите са изкривяване на палеца на крака към другите пръсти на крака и повдигането им. Появата на подутина на големия пръст на крака разговорно се нарича кокалче или бунион на палеца. Кокалчето на палеца на крака е валгусно изменение на големия пръст.

Първоначално валгусната деформация е козметична, но с прогреса на заболяването се появяват подутини на ставата на пръста и силни болки в изкривените пръсти. При напредването на заболяването се затруднява ходенето, а в някои случаи това предизвиква често спъване.

Халукс Валгус е ортопедично заболяване, при което се изкривяват пръстите на крака и се променя анатомията на стъпалата. С напредването на деформацията кокалчето на палеца расте и това влияе на походката.

Кои са предпоставките за това ортопедично заболяване?

Една от причините за деформацията на палеца на крака е носенето на обувки с високи токчета. Фактор за поява на бунион на палеца е носенето на силно стеснени обувки в предната част. Тесните обувки и тези с остър връх са основна предпоставка за изкривяване на палеца.

Кривенето на големия пръст може да се дължи и на костни заболявания като артрит. Плоскостъпие и увреждане на меките тъкани и сухожилията на пръстите също магат да са предпоставка за изкривяване на пръста на крака.

Начини за диагностициране валгусната деформация?

Диагностицирането се осъществява чрез преглед от лекар специалист по заболявания на ходилата.

Първите леки и видим деформации са сигнал за това ортопедично заболяване. Не навременното диагностициране и лечение води до прогресиране на заболяването.

Кои са познатите методи за лечение на Халукс Валгус?

В зависимост от стадия на деформация се прилагат различни методи на лечение. Основните прилагани методи за лечение на валгусното изкривяване на големия пръст са конвенционално и оперативно.

В началната фаза за облекчаване на болезнените симптоми се поставят омекотяващи възглавнички върху подутината на ставата кокалче.

При Халукс Валгус настъпват анатомични именения и в метатарзалните кости.  Ортопедичните подложки за напречния свод на ходилото облекчават болезнените симптоми във възглавничките на крака.

В начален етап на деформиране на палеца разделянето на пръстите с разделители ортези намаляват оплакванията. Сепараторите забавят процеса на деформация.

В по-напреднал стадии на валгусна деформация се прилагат шини за пръсти , които максимално противодействат на костния и мускулния дисбаланс на пръстите на крака.

Омекотяващите подложки, разделителите и шините за пръсти се прилагат в конвенционалното лечение на Халукс Валгус.

Подходящи разделители и шини за Халукс Валгус се предлагат от foot-support

За профилактика на Халукс Валгус и предотвратяване на по-нататъшно изкривяване на пръстите на краката се прави и кинезио тейпинг. Поставянето на тейп с кинезио ленти предпазва от застъпване на пръстите и възкачването им един върху друг.

Във видеото е показан тейпинг с еластични кинезио ленти при кокалче на големия пръст на крака



Другият вариант за лечение при напредала валгусна деформация е оперативният.

Върху състоянието на краката ни влияят много и различни фактори, като нивото ни на активност, упражняваната професия, наличие на други заболявания и не на последно място обувките.

За пациенти с Халукс Валгус се изработват и индивидуални обувки по мярка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар