Translate

Какви уреди се използват за овладяване на завъртанията в балета и художествената гимнастика?

 


Балетът е красиво сценично изкуство, в което основен е танцът. Началото на балетното изкуство се свързва с Европейският Ренесанс, когато танцьорите са забавлявали гостите на различни събития. Приема се, че първият балетен спектакъл е поставен във френския кралски двор през XVI век.

В балета има няколко основни позиции, които майсторите балетисти владеят до съвършенство. Важността на исновните балетни позиции е свързана с това, че всеки танц започва и завършва с една от тях. Правилното изпълнение на позициите в балета е трудно, защото има завъртане на краката до 90 градуса. За да се постигне това пълно завъртане в танца са необходими много години за упражнения и тренировки.   


В балетния танц водещо място имат завъртанията и обръщанията на изпълнителите. При репетициите в балета се използват дъски, който помагат на танцьорите да усвоят и подобрят завъртанията в танца. Балетните дъски се използват в уморителните и продължителни репетиции, за да видим накрая красивите и пластични въртения на балерините.




Балетната дъска помага за развиване на много добър баланс и координация в танцьорите. Танцовата лента е незаменима в разучаването на пируетите и тяхното безупречно изпълнение на сцена. 

Тренировъчната дъска за завъртания е подходяща за овладяване на пируетите в балета. Ползването на тренировъчен борд и постоянството в балетните школи гарантират правенето на майсторски завъртания в танца. Безбройните репетиции в студиата за танци и ползването на уреди за завъртания и разтягане ще изградят умения за въздействащи пластични танцови движения.

Пируетите са едни най-трудните танцови стъпки, при които се балансира на единия крак и се прави пълно завъртане около себе си. Зад красивите и безгрешни пируетни завъртания се крие много труд и концентрация от изпълнителите. В школите за балет се учат стегнатите позиции на ръцете и краката, скоковете и завъртанията в хода на танца. 

Задължителен уред в началните етапи на усвояване на техниките за завъртането на краката в балета и обръщането им до 90 градуса е дъската за пируети. С балетната дъска и правилните инструкции се учат танцовите стъпки и се усвояват техниките на завъртанията в танца. Тренировъчният борд за подобряване на завъртанията може да се ползва в школите за балет и за подобряване на танцовите стъпки у дома. 



Освен в балета пируетите са важен елемент и в художествената гимнастика. Завъртанията и отскоците са задължителни в изпълненията на гимнастичките. Технически изпълнените пируети без грешки носят високи точки в художествената гимнастика. За овладяване на пируетите помагат тренировъчните дъски turning board. За баланс координация и чисти пируети в репетициите намира място тренировъчната дъска за завъртания. 
Dance board е най-добрия уред за танцьори и гимнастици за подобряване на танцовите техники и разпределяне на тежестта при завъртанията.
Бордът за завъртания помага за придобиване на умения за разположение на тежестта и крайниците, от което зависи перфектното изпълнение на пируета в танца.

Автор: Мирослава Владимирова

Няма коментари:

Публикуване на коментар