Translate

Кинезитерапия и кинезиотейпинг

 


Същност на кинезиологията?

Кинезиологията е наука за движението на човека. Нейният фокус е върху лечението на мускулите, сухожилията, ставите и съединителната тъкан.  Методите на кинезиологията се ползват в кинезитерапията за подобряване на физическата активност чрез упражнения и тейпинг с еластични ленти.

В какво се състои разликата между кинезитерапия и физиотерапия?

Физиотерапията и кинезитерапията са две различни области от науката. Те използват различни техники за подобряване на благосъстоянието на хората.

При кинезитерапията специалистите работят с хора, чийто стремеж е подобряване на физическата форма и общото им физическо състояние. При кинезитерапията основна е техниката за подобравяне на силата, издръжливостта и подвижността на пациента. В кинезитерапията кинезио тейпинга се прилага като техники за справяне с травматичната болка.

Физиотерапията е е свързана с рехабилитация на хората следствие от различни заболявания. Физиотерапевтите използват различни видове техники за възстановяване на функциите на човешкия организъм. Физиотерапията прилага лечебни упражнения и други техники с ултразвук, йонофореза, масажи и др.

За какво помага кинезитерапевтът?

При необходимост от подобряване на подвижността и силата ма мускулите е удачно посещение при кинезитерапевт. При  болки и нараняване на меките тъкани е подходящо посещението при специалист кинезитерапевт. Кинезитерапевтите помагат за подобряване на физическото състояние при претоварени и наранени мускули, наранени сухожилия и дегенаративни ставни изменения.

Какво е кинезио тейпинг?

За пръв път д-р Кензо Касе използва еластичната лента като терапевтичен метод. От тогава кинезио лентите се прилагат за облекчаване на болката след травми. При метода кинезио тейпинг се използват различни видове кинезио ленти със специфични свойства и еластичност.  

Кинезио тейпънгът е метод за поставяне на кинезио ленти за подобряване на физическата активност и издръжливостта на мускулите и тъканите.

Какво представлява кинезиологичната лента?

Кинезио лентата е разработена,  за да възвърне баланса на телесното здраве без използване на лекарства. Кинезиологичната лента поддържа  мускулите и съединителните тъкани чрез облепването с нея.

Еластичната лента за кинезиотейпинг е иработена от фин, дишащ и разтеглив материал покрита с лепило. Кинезио лентите могат да съдържат 100% памук и еластични влакна. Памучните кинезио ленти за тейпинг на лицето  са с меко хипоалргенно акрилно лепило. Кинезио лепенките за възстановяване от травма и контузия на коляното или рамото имат силно лепило. 

Кинезио тейповете за лице и тяло се различават и по силата на залепване на еластичната лента.

Също така лентите могат да съдържат смес от полиестер, памук и еластични влакна. Тези кинезио ленти са подходящи за облепване по тялото. Лентите от полиестер и памук са приложими за тейпинг на рамо, кинезио тейп на коляно, апликация на ръка или на глезен.

Кинезио лентите от полиестер и памук са с  по-голямо напрежение на тейпа и по-ниска  степен на разтягане. Ленти със степен на разтягане  10 - 15% се използват за тейпиране при спортни травми за поддържане на мускулите и прилежащата тъкан, както и за притъпяване на болката. Към настоящия момент има 4 вида кинезио ленти за тейпинг на човека и 2 вида ленти за тейпинг на животни - Kinesio Equine за тейпинг на коне и Kinesio Canine за кучета.

Кинезио лентите не трябва да ограничават подвижността на тейпираната област, а само да осигуряват натиск и опора върху мускулите и тъканите. Еластичната лента спомага за възстановяване на силата в мускулите и тъканите.

Залепването на кинезио лентата върху кожата става чрез нанесеното върху лентата лепило. Лепилото на кинезио лентите е медицински одобрено и устойчиво на пот и вода.  На някои еластични ленти лепилото е без латекс в хипоалергенен вариант за предпазване от алергична реакция на кожата.

За кои случаи е подходящ кинезиотейпинга?

Поставянето на кинезио лента е подходящо във всеки един случай на влошена физическа активност или в различни козметични процедури. Кинезио облепването се основава на механичната стимулация върху различни части на тялото. Поставянето на кинезио лепенки подобрява кръвообращението, поддържа мускулите и ги предпазва от мускулно нараняване. Кинезиологичната лента стабилизира наранената област и не ограничава движенията.

Кинезио лепенките се използват за естетичен и лечебен тейп. Еластичните ленти се прилагат за обезболяване при спортистите и за възстановяване при травма. Кинези пластири се лепят върху лицето за изглаждане на бръчките. Тейпът се прилага за възстановяване еластичността на кожата и тонуса на мускулите на лицето.

Кинезио тейпингът намира позитивно приложение при:

- Професии с тежък физически труд или такива, с повтарящи се еднотипни движения;

- При хората, работещи на бюро и със заседнал начин на живот;

- При спортисти;

- При хора с наранявания на мускулите, сухожилията и ставите;

- При хора, желаещи да стегнат кожата си и да изгладят бръчките;

Какъв тип кинезио лента да избера?

Всеки кинезитерапевт избира типа кинезио лента въз основа на типа кожа, зона на поставяне и постигане на желания резултат.

 За тейпинг на лице се ползват кинезио ленти от 100% памук и еластични нишки. Кинезио лентите за лице трябва да са с висока степен на разтягане и хипоалергенно лепило без латекс. Еластичността на кинезио лентите за лице са близки до еластичността на кожата на лицето. Тейпинг лентите за лице са с по-леко лепило, отговарящо на по-тънката кожа и нейната специфика.

За тейпинг на тялото се ползват в повечето случаи кинезио ленти от полиестер, памук и еластични влакна с по-ниска степен на разтегливост и по-високо напрежение върху облепената зона. Лепилото на лепенките за тяло е по-силно и съобразено със свойствата на кожата, покриваща тялото.


Няма коментари:

Публикуване на коментар