Translate

Еластично компресивна терапия


 

Компресивната терапия се прилага за лечение на състояния, свързани с нарушено кръвообращение и не добро оттичане на лимфна течност.

Еластична компресионна терапия се използва за лечение на увредени вени на ръцете и краката чрез носене на специални медицински чорапи и ръкави. Предназначението на този еластичен трикотаж е да се подпомогнат увредените вени, за да може да се осигури по-добро оттичане на кръвта. Чрез градуираната компресия на еластичните чорапи и ръкави се нормализира кръвообращението и се ограничава венозния рефлукс. Еластичното облекло с компресия подобрява раздвижването на лимфата и така се контролира отокът на краката и ръцете.

Какви са видовете компресионно облекло?

Най-използваното компресионно облекло са еластичните чорапи, които могат да бъдат с дължина до коляното или дължина по целия крак. Също така за терапия против задържане на кръв във вените  се използват и компресионни чорапогащници. 

Все повече нараства носенето на компресивни ръкави за еластично компресивна терапия на ръката. Нарастването на употребата на еластични ръкави е свързано с растящия брой на хората с онкологични заболявания и хирургичната интервенция, при която се махат лимфни възли.

Компресивно облекло се носи след липосукция наричана още липоскскултуриране, липопластика, липоаспирация. След изсмукването на мазнини от различни части на тялото през първия месец задължително се носи еластично бельо, ръкави, чорапи и т.н Предназначението на еластичните ръкави е да подпомогне кожата за приемане формата на новия контур. 

Например разликата между еластичните ръкави за терапия на лимфен оток на ръката е градуираната компресия, чрез която се изтласква натрупаната лимфна течност. Компресията или налягането на ръкава не е еднаква по цялата дължина на ръкава за лимфедем. При компресивните ръкави за лимфедем най-голяма е компресията в китката и постепенно налягането намалява към мишницата. Това преминаване от по силно притискане към по слабо спомага избутването на лимфата и оттичането й в тялото, с което се влияе на лимфния оток. 

При еластичните чорапи за разширени вени също компресията е градуирана и спомага за изтласкването на венозната кръв към сърцето. Променящата се компресия на чорапите за варикоза ограничават венозния рефлукс. По тази причина компресивните чорапи за увредени вени или след операция са с различен натиск по дължината си. 

При липоеластик бельото трикотажът няма градуирана компресия и налягането е еднакво по цялата дължина на ръкава или чорапа. Компресивните дрехи след липосукция имат предназначение през натиск да спомогнат кожата да се оформи по частта от тялото, от която са изсмукани мазнини.

Затова производителите на компресивен трикотаж имат различни серии за компресивна терапия след липосукция и серии с градуирана компресия за терапия на разширени вени и лимфедем.


По какво се отличават медицинските продукти за компресивна терапия?

Фирмите, които произвеждат чорапи и ръкави за разширени вени тромбоза и лимфедем, са регистрирани за доставчици на медицински изделия в ЕС съгласно регламентите на съюза. 

Производителите на компресионни чорапи и ръкави за разширени вени венозна тромбоза и лимфедем оценяват натиска / налягането по живачен стълб / върху горния и долния крайник, който осигуряват техните продукти. Въз основа на степента на натиска трикотажното облекло се дели на три класа или степени на компресия. 

Единиците, в които се измерва компресията като натиск се обозначава с mmHg и означава милиметри живачен стълб. Налягането на медицинските изделия за компресивна терапия задължително се отбелязва на опаковката. Налягането на компресивните чорапи и ръкави не е еднакво по цялата им дължина. Градуираната компресия в медицинските чорапи помага за изтласкване на кръвта и лимфата от глезена към бедрата, а при ръкавите да развижи лимфата и кръвта от дланта към мишницата.

Терапевтичните чорапи и ръкави предотвратяват застой на кръв и лимфна течност в крайниците, с което се предпазват ръцете и краката от оток. Медицинските чорапи и ръкави се прилагат за лечение и профилактика за различни състояния и налягането не се измерва с ДЕНИЕ!!!

Друга отличителна черта е градуираната компресия на медицинските чорапи и ръкави за лечебна терапия на разширени вени и лимфен оток лимфедем. Неравномерната компресия по цялата дължина на продуктите ограничава рефлукса на кръв във вените или връщането на лимфна течност. Различният натиск върху различни части на ръцете и краката изтласква кръвта към сърцето и оттичнето на лимфата в тялото.

Категориите на компресия се разделят най-общо на три групи:

- нисък натиск с компресия до 20 mmHg;

- среден натиск с компресия между 20 и 30 mmHg;

- висок натиск с компресия над 30 милиметра живак mmHg

Според състоянието на всеки един пациент се използват чорапи и ръкави за терапевтично лечение с различна компресия и степен на налягане.

Медицинското трикотажно облекло има специфична технология на производство. Освен материалите вложени в чорапи и чорапогащници, които най-често са съчетание от полиамид с еластан или памук с еластан, има значение и типа плетка. Чрез плетката и пропорционалността на материалите производителите на медицински чорапи за еластична терапия създават градуирана компресия, която оценяват. Същото се отнася и за компресионните ръкави. Налягането на стягащите чорапи и ръкави спомага за придвижването на кръвта от крайниците към сърцето. Натискът на компресивното облекло помага за оттичането на лимфата от краката и ръцете, с което намалява отока.

При производството на обикновени чорапи и чорапогащи не се прави оценка на натисковото напрежение на продуктите.  Другата съществена разлика между обикновените чорапи е, че при тях се отбелязва плътността DEN, докато при лечебните чорапи се отбелязва налягането  на милиметър mmHg

Не рядко съм ставала свидетел как продавачи по пазари и разни магазини на чорапи и чорапогащи пишат, че са и за разширени вени. Хората биват подлъгвани от цената и убежденията на продавача и в последствие разбират, че са били излъгани. Така в разни форуми се пише за покупка на фалшиви чорапи за разширени вени / бг мама например / и разочарованието от липса на терапевтичен резултат.

Също така трябва да правим разлика между ръкави и чорапи за липосукция и чорапи и ръкави за лимфедем тромбоза или тромбофлебит.

За да сме сигурни, че купуваме ръкави и чорапи за разширени вени или едем трябва да обръщаме внимание на няколко неща:

-  утвърден ли е магазинът за продажба на чорапи и ръкави за компресионна терапия;

- опаковката има ли обозначена компресия и единици mmHg, например 18-21 mmHg; 

- компресията градуирана ли е на ръкавите и чорапите;

- производителят доказан ли е в производството на трикотаж за компресивно лечение / в интернет лесно можем да си намерим такава информация;

- фирмата, произвеждаща компресивни ръкави и чорапи, има ли регистрация за продажба на медицински изделия в ЕС;

- изпитан вариант е да обменяме информация с познати или други пациенти, с които чакаме пред кабинетите; 

При кои заболявания се прилага компресионна терапия?

Някои от състоянията при които се назначава еластично компресивна терапия са:

- хронична венозна недостатъчност;

- разширени вени на краката и ръцете;

- дълбока венозна тромбоза;

- едема оток / лимфедем на краката и ръцете;

- подуване на крайниците например при бременност или при продължително седене и стоене на едно място;

- за подобряване лечението на язви и рани по краката и ръцете;

- за подпомагане лечението на ортостатична хипотония / компресивната терапия спомага за изтласкване на кръв от краката към сърцето; 

- използването на компресионно облекло от активни спортисти помага за повишаване на кръвообращението и възстановяване на мускулите;

- за възстановяване след изгаряния по ръцете и краката;

Компресионната терапия с еластични медицински изделия има висока ефективност за лечението на болести на вените и съдовете. Компресивни чорапи и ръкави се прилагат и за възстановяване след спорт или различни операции. 

За да има резултат от еластично компресивната терапия, винаги купувайте компресионни чорапи и ръкави от доказани търговци и магазини 

Купувайки еластични чорапи и ръкави със степен на компресия, трябва да гледаме за обозначения надпис mmHg и числата към него. Маркировката с отбелязаното налягане е гаранция, че сме си купили чорапи и ръкави за лечение на състояния, свързани с нашето здраве. Трябва да имаме информация дали компресията е градуирана или не е, защото е различно терапевтиното предназначение. Медицински чорапи или ръкави за терапия на заболявания на вените и съдовете можем да поръчаме бързо и лесно онлайн от проверен дистрибутор.

Автор: Мирослава Владимирова






Няма коментари:

Публикуване на коментар