Translate

Недостатъчна слъзна секреция - синдром на сухото око

 


В какво се изразява синдромът на сухото око?

Сухото око е често срещан проблем и обединява група болести и състояния на очите, свързани с тяхното овлажняване. Сълзите защитават и смазват очите ни и когато е нарушена слъзната секреция се проявяват симптомите на този очен проблем.

Липсата или недостига на добро слъзно овлажняване в очите води до състоянието сухо око. Отсъствието на влага в очите може да причини раздразнение и възпаление на окото. Дефицитът на влажност в очите може да доведе до тяхното увреждане и намаляване на остротата на зрението.

Какви са симптомите на болестта на сухото око?

Болестното състояние на сухото око протича по различен начин при всеки човек и има много симптоми поради различните причини.

Сред най-често срещаните симптоми на сухото око са:

- зачервяване на очите;

- умореност на очите;

- замъглено виждане;

- парене или болка в очите;

- усещане за прашинки в очите;

- чувствителност към светлината;

Какво причинява болестта на сухото око?

За развиването на болестта на сухото око се разглеждат няколко рискови фактора.

Единият фактор, причиняващ това очно състояние на сухото око, е дефицитът на водна течност в окото. Възникването на воден дефицит е породен от невъзможността на очите да произведат достатъчно слъзна течност за овлажняване на окото. Недостигът на достатъчно произведени сълзи намалява балансираната хидратация на окото.  

Друга причина за болестта сухо око е нарушената изпарителност на продуцираните сълзи. Сред основните причини за изпаряването на влагата в очите са запушените или увредените жлези в клепачите.

Изпарителната болест на сухото око е по-често срещана и възниква при задържане на произведените сълзи в мейбомиевите жлези в клепача. Блокирането на произведената слъзна секреция води до изпаряване на влагата.  

Симптомите на заболяването сухо око могат да възникнат по различни причини като: рядко мигане или други медицински състояния. възрастта и състоянието на клепачите, очни алергии и недостиг на витамин А, прием на някои лекарства и състояние на нервите на роговицата, сухият въздух димът или вятърът........

Синдромът на сухото око се проявява и при ежедневната работа с компютър или прекомерно ползване на телефона.   

Как се лекува сухото око?

За лечение на сухо око офталмолозите предписват капки за очи т.нар изкуствени сълзи. Терапията с тях помага за подобряване на овлажняването и защита от възпаления на очите. 

На пазара има голям избор на овлажняващи капки за очи, но е важно да се спазват препоръките на лекуващия очен доктор. Назанченото лечение на сухото око е съобразено с причината за сухотата и други очни състояния.

С изкуствените сълзи се компенсира недостатъчната слъзна секреция и се подобрява хидратацията на окото. Изписаните капки за очи овлажняват и смазват окото, с което подобряват функциите на този орган. 

Персоналните грижи за очите удължават стротата на зрението ни и поддържат очното ни здраве!

Автор: Мирослава Владимирова

Няма коментари:

Публикуване на коментар