Translate

Травма на петата - набити пети



На какво се дължи набиването на петите?

Сред костите на ходилата коста на петата е най-голяма. Петната кост има ключова роля за стъпването и придвижването. При движение и тренировка петата поема пренасянето на телесната тежест. При дълго стоене на крак цялата тежест на тялото пада върху петите. При скачане и падане при приземяването ударът върху стъпалата се поема от петите. Обувките на висок ток също може да са причина за набити пети.

Мастната тъкан, разположена между коста и кожата на петата, омекотява петата при физическа активност, придвижване и удар на ходилата. Разместване или травма на възглавничките на петите може да доведе до контузия на петата. Тази контузия на подкожната мазна тъкан на петата е известна като набити пети. Набиване на петите най-често се среща при спортисти. 

Набиване на петите може да бъде причинено и от неудобни обувки при продължително стоене. Друга причина за тази травма на петата могат да бъдат и неподходящи обувки за бягане и дълги преходи. 

Набиване на петите може да бъде причинено и от твърдо приземяване върху петата при скок. Твърдата тренировъчна настилка също има принос за набиване на петите. 

Носенето на износени обувки или такива с твърда подметка при интензивно натоварване на краката също е фактор за нараняване на петата и набиване.

Недостатъчното омекотяване на меката част на петата е сред основните причини за нейното набиване и нараняване.

Как да предотвратим контузия на петата набити пети?

Изборът на обувки с качествени подметки е много важен при бягане, преходи и продължително стоене на крак. Специалните стелки за пети ще я предпазят от контузия и травма. 

Поставянето на допълнителни стелки с омекотяване на петата ще защитят ходилата от набиване на петите. Омекотяващите стелки за пети като амортисьор ще поемат удар върху петите и ще предотвратят набиване на възглавничките. 

Меките силиконови петички или стелки ще поемат тежестта на тялото и ще окажат протекция на меките части на петите.  

Набиването на петите е болезнено и затруднява ходенето. За предотвратяване на контузия на ходилата и набиване на петата е препоръчително използването на омекотяващи стелки за пети. При системни травми на петите и неизползване на стелки за обувки меки на петата има голям риск от фрактура на петната кост.

По какво се различават стелките за набити пети от останалите стелки за обувки?

Стелките за набити пети имат много добро омекотяване в областта на петата. Омекотяващите стелки облекчават болката в петата и я изолират от подметката на обувката. Силиконовите пети или цели стелки за пети са един вид амортисьор за ходилата и петната кост.

При останалите стелки за обувки няма специално омекотяване на петата. Наличието на меки възглавнички или подложки в целите стелки ги отличава от всички останали. Дизайнът и омекотяването на петичките за обувки ги прави подходящи за набити пети.

Другата разлика между стелките за контузия на петата и останалите е лягането на петата. Дизайнът на специалните стелки за пети осигурява обгръщане на петата и анатомично поддържане. 

Използването на специални и качествени стелки за пети гарантира превенция от контузия на ходилата и набиване на петите. 

Поставянето на омекотяващи петички или специални стелки в обувките спомага за по-бързо възстановяване на наранената пета. 

Онлайн магазинът предоставя маркетинг кодове за отстъпка срещу създаване на съдържание или промотиране в различни канали. 

Автор: Мирослава Владимирова 

Няма коментари:

Публикуване на коментар