Translate

Хипертензия на очите - повишено очно налягане


 


Какво представлява очната хипертензия и как се диагностицира?

Повишаването на вътреочното налягане се нарича очна хипертензия. Нормалните граници на очното налягане са в стойностите между 10 и 21 mmHg. Измерването на налягането на очите се извършва с апарат наричан очен тонометър, а самото изследване се нарича тонометрия. 

Очният тонометър изследва способността на очната ябълка да се деформира и изследването се прави за диагностициране на заболявания на очите. Инструменталното изследване на вътрешноочното налягане се прилага за диагностициране на глаукома и други болестни състояния на ретината на окото. 

За да се диагностицира очна хипертония се правят поне две измервания на очното налягане, и въз основа на отчетените и анализирани стойности се поставя диагнозата.

Изследването на очното налягане е едно от най-важните неща при очния преглед!

Кои са причините за повишено очно налягане?

При нормално очно налягане е налице баланс между произведената вътреочна течност и дренираната извън окото. Основната причина за повишаване на налягането в очите е нарушаването на баланса на очната течност. 

При запушване на каналите за оттичане на вътреочната течност се нарушава баланса, което води до повишаване на налягенто в очите. Високото очно налягане не се характеризира с някаква характерна симптоматика и не води до бързо увреждане на зрението. Обаче, нелекуването на високото очно налягане е предпоставка за развиване на глаукома.

Високото налягане в очите е опасно и ако не се лекува може да доведе до увреждане на очния нерв и загуба на зрението!

Какви фактори могат да повлияят за високо налягане на очите?

Рисков фактор за високо очно налягане е запушването на каналите за нормално оттичане на произведената вътреочна течност.

Друг фактор за очна хипертензия е наследствената обремененост и фамилна предразположеност към глаукома.

Възрастта и приемът на определени медикаменти също влияят върху високото очно налягане. 

Късогледството и травмите на окото също са фактори за повишаване на очното налягане. 

Какви методи на лечение се прилагат при очна хипертония?

Очните доктори провеждат изследвания с прецизна апаратура за определяне на високо вътрешноочно налягане и проявления на глаукома. 

Освен с очен тонометър се правят допълнителни изследвания за периферното зрение и състоянието на очния нерв. Очният лекар следи и за други признаци на очно заболяване, което му позволява поставянето на точна диагноза.

За лечение на високото очно налягане се прилагат капки за очи. Лекуващият очен доктор преценява кои точно капки са подходящи за пациента му. Назначената терапия с капки за очи намалява производството на течност в окото, с което се намалява високото очно налягане. 

Навременната диагностика и провеждано лечение намаляват опасността от сериозни увреди на очите! Редовните профилактични прегледи на окото, измерването на очното налягане и спазването на лекарските препоръки ще намалят риска от глуакома и слепота! 

Нелекуването на високото налягане в очите уврежда очния нерв, причинява глаукома и води до намаляване на зрението!

Поддържането на нормално налягане в очите е от първостепенна важност за очното ни здраве! 

Автор: Мирослава Владимирова 

Няма коментари:

Публикуване на коментар