Translate

Уебинар маркетинг и как онлайн събитие може да помогне за промотиране на бизнеса ни


 

С какво се характеризира уебинарът?

Уебинарът е онлайн събитие, провеждано чрез софтуери за видео срещи. Най-голямото предимство за участниците на такова уеб събитие е, че всеки участник може да слуша и гледа от комфорта на дома или офиса си. Заинтересованите участници от темата на уебинара имат възможност да спестят време и средства, за да участват. 

Уебинарът дава много предимства и за организаторите на едно онлайн събитие. Организаторите на уебинар не е необходимо да резервират зали за участниците или да изразходват средства, които биха могли да бъдат спестени. 

Уебинарите дават възможност на организаторите лесно да се свържат с аудиторията си без значение местоположението на географската карта на едната или другата страна.

Онлайн събитията са интерактивни със своята възможност за  бързо и лесно предаване, получаване и обсъждане на информацията. Уебинарът се провежда "на живо" чрез системи за онлайн събития и участниците могат да се включват по време на уебинара. 

Как се организира един уебинар?

За организирането на едно онлайн събитие се използва софтуер или платформа за срещи. Уебинарите информират аудиторията си предварително за деня и часа, като предоставят и линк за желаещите участници.  

Уебинарът може да бъде безплатен и да е достъпен за всички, които имат интерес към темата на събитието. Например Фондация "Америка за България" провежда безплатни уебинари за обсъждане на проектите си. 

Но един уебинар може да бъде платен и насочен към конкретна аудитория и подбрани членове. Организаторите на платено онлайн събитие също предварително уведомят аудиторията си и предоставят линк за записване.

Може ли един уебинар да се използва като канал за промотиране на собствен бизнес?

Да, уебинарът дава възможност за промотиране на услуга или стока.

Популяризирането на бизнеса в провежданото онлайн събитие може да стане след информиране на организаторите и тяхното съгласие. Недопустимо е без изрично съгласие на уебинарите, да се прави реклама на марка или бранд.

В зависимост от темата на онлайн събитието и начина ма поднасяне на информацията, един бизнес може да информира участниците за това, което предлага. И такова промотиране ще е в унисон с уебинара.

Например на уебинара, с обсъждане на проект Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав, аз разбрах за интересна туристическа услуга в региона. 

На събитието Сдружение Винтидж Вийкълс Видин промотира предлагана от тях туристическа услуга и я поднесе в пълен синхрон с целите на онлайн събитието. Уместното представяне на туристическата услуга осведоми всички ни и провокира интереса на някои от нас. Представена по този подходящ начин дори можеше да намери партньори за съвместно кандидатстване по проекта на уебинара.

С напредъка на технологиите и предимствата на уебинарите онлайн събитията ще намират все по-голяма популярност. Организирането на уебинари подсилват маркетинговата стратегия на един бизнес. Уебинарите улесняват комуникацията между организатори и участници и спомагат за взаимодействие между бизнесите. Уебинарът би бил удачен начин за промотиране на кауза и набиране на средства за нея.

Стратегията за уебинар маркетинг увеличава аудиторията и повишава ангажираността на последователите. Маркетинговият уебинар подобрява разпознаваемостта на марката и бранда. Уебинарите дават възможности за намиране на бизнес партньори или откриване на нови дарители. Интерактивният характер на уебинара го превръща в успешна маркетингова техника!

Автор: Мирослава Владимирова 


Няма коментари:

Публикуване на коментар