Translate

Рефлексотерапия на стъпалата




 

С какво се характеризириа рефлексотерапията на  стъпалата?

Д-р У. Фицджералд се приема за основоположник на рефлексотерапията и през годините се доказва лечебното повлияване на различни заболявания чрез точков масаж на краката. С рефлексния масаж на краката се подобрява обмяната на веществата, ускорява се кръвообращението в долните крайници, стимулира се периферната нервна система.

Оказването на натиск върху точките на ходилата намалява болката в краката и създава усещане за релакс. Рефлексната терапия активизира снабдяването на тъканите с кислород и подпомага оздравителните процеси в организма.

Акупресурният масаж на краката е масажна техника, с която се въздейства върху активните точки на ходилата. Масажът с натиск върху точките на стъпалата се нарича още рефлексен масаж. Терапията за подобряване на общото здраве чрез акупресурен точков масаж на ходилата се нарича рефлексотерапия. 

Как се прави рефлексен масаж на стъпалата?

Рефлексен масаж на стъпалата се прави чрез натиск с ръка от масажист или с рефлексни масажори за крака. Използването на масажор за крака за рефлексотерапия е лесно и може да се прави акупресурен масаж у дома, в офиса или на открито. 

Стъпването върху точковите масажори за крака и бавното придвижване върху тях осигурява умерен натиск върху стъпалата. Редовното масажиране с рефлексен масажор намалява болката в краката и облекчава мускулното напрежение в краката. Акупресурният натиск върху пръстите на краката, възглавничките и цялото ходило подпомага възстановяването на периферните нерни коренчета и подобрява подвижността.  

Рефлексотерапия върху ходилата може да се осъществява и чрез специални масажни подложки за точков масаж на краката. Стъпването и ходенето върху масажиращи стелки подложки прави приятен точков масаж на краката. 

Какво трябва да имаме в предвид при рефлексната терапия с масажори и масажни подложки?

Различните уреди за рефлексен масаж могат да окажат различен по сила натиск върху активните точки на стъпалата.

За рефлексен масаж у дома са подходящи силиконовите масажни подложки, които осъществяват лек до умерен натуск върхи зоните на крака.



За акупресурен масаж в домашни условия или на открито са подходящи пластмасовите точкови масажори, които упражняват умерен натиск върху точките. Тези шиацу масажори за стъпала са подходящи за рефлексна терапия при плоскостъпие и увеличаване на мускулната сила за поддържане в анатомична позиция ходилата.



С най-голяма сила на натиск върху зоновите точки са масажните пътеки с камъчета. Те най-често се използват в терапевтичните кабинети и в специализираните болници за възстановяване и рехабилитация. 



Какви са ползите от рефлексния масаж на краката?

Редовният масаж върху точките на стъпалата подобрява общия ни здравен статус. Прилагането на рефлексна терапия подпомага възстановяването при нарушена функция на някои органи и ситеми. Акупресурата върху периферни нервни на пръстите и краката стимулира възстановяването им и подобрява подвижността им. Точковият шиацу масаж ускорява кръвообращението и осигуряването на повече кислород и полезни вещества за клетките и тъканите. Рефлексологията помага за намаляване и облекчаване на болката.

Регулярният масаж на краката ни създава усещането за релакс и лекота и едновременно подобрява функциите на цялото ни тяло. 

Присъствието на масажор за крака или масажна подложка ни спестява време за посещение в салон и е финансово по-изгодно за правенето на точков масаж от комфорта на собствения ни дом или офис!


Автор: Мирослава Владимирова 

Няма коментари:

Публикуване на коментар