Translate

На море и екскурзия в Кипър Агия Напа

 


Агия Напа е едно чудесно място за лятна отпуска и релакс на хубав плаж и чиста вода и добър избор за кратка семейна екскурзия.

Нашата отправна точка беше София и с полет на Уизеър се придвижихме до Ларнака. Ако летите със самолет, не пропускайте гледката, която се откроява от захода на самолета при приземяването! Невероятна красота е....

След като кацнахме успешно в Ларнака към 8 часа сутринта хванахме автобус 425 от летището до Финикудес. Автобусът спря в близост и трябваше малко да походим до спирката на Финикудес, за да хванем автобус за Агия Напа. 

На спирката има разписания за различни дестинации, но нас ни интересуваше рейс за нашето курортче. Ние си отделихме време да се поразходим по променадата и да изпием по едно черно кафе преди да потеглим за Напа.


Цената на билета се заплаща в автобуса и зависи с коя компания се пътува.
На отиване билетът беше по 4 евра на човек, а на връщане беше по 1.50 евра. 
Ние пътувахме в края на април 2024г и голяма част от хотелите и заведенията все още бяха затворени. Сезонът не беше започнал, а и времето все още не ставаше много за плаж, въпреки че имаше плажуващи вече.


Има не малко хубави хотели, а всичко наоколо е в зеленина и се поддържа чисто, както от местните, така и от туристите. 

Въпреки че беше ветровито и не много топло, плажът беше много привлекателен за нас. Пясъкът е ситен, а водата е чиста и много солена. Като поизсъхнахме след къпането солта я усещахме осезаемо по кажата си.


Цената на шезлонгите и чадърите е по-ниска от миналогодишните цени по нашето море. 


След като не ставаше много за плаж, основно за нас бяха разходките из Агия Напа. На това място има какво да се види и да се понаучат някои неща. За нас ново и интересно беше, че в Кипър се гледат много магарета. Също така тук има музей с оръдия на труда, които вече са архаично остарели и заменени с механизирани машини за селскостопанска работа. 




Аз съм от това поколение българи, които знаем какво е рало и как се е орало с него. Сега в нашата държава много хора не познават тези оръдия на труда и не знаят как техните предци са обработвали земите си с тях. 
Нещо повече, сега при нас думата селянин е обидна, а не се асоцира като етап от нашето историческо развитие. Но мъдрите хора са запомнили поговорката за дървото без корени......


Това са рала, с които някога се е работила земята и хората с тях са изкарвали прехраната си. 





Дори е технологично напреднали ние трябва да познаваме периодите, през които сме преминали и да осъзнаем, че трудът е в основата на прогреса!


Освен тази забележителност в Агия Напа, свързана със селското стопанство и храната има и една невероятна църква. 



Религията е спасявала хората в тежки моменти и от църковните средища е тръгвало просвещението. Много е въздействащо това място и ни остави безмълвни, но и някак душевно успокоени.

Понеже нашият престой съвпадна с наближаващите великденски празници градчето беше добре украсено. Тази украса създаваше радост и настроение за предстоящите светли празници.  



И за малкото време прекарано в Агия Напа успяхме да се насладим на плажа и да разгледаме забележителностите на града. 






За да се насладим на обикалянето и дългото ходене, е важно да си осигурим и максимален комфорт и удобство за краката с подходящи обувки и стелки

Определно бих избрала отново Агия Напа за наша семейна почивка или просто за една приятна екскурзийка. А пък има и удобен транспорт до Ларнака и летището, което го прави предпочитано място за много туристи. 

Автор: Мирослава Владимирова 






Няма коментари:

Публикуване на коментар