Translate

Балнеолечение с минерална вода - минералните извори на България

 


Находища и характеристики на минералната вода в България

Извиращата  от минералните извори вода е минерална. Подпочвената вода в дълбоките земни недра се излива на повърхността чрез извори или чрез сондаж. Минералната вода е богатството на България като са установени над 225 находища с минерални извори.

В Северна България преимущество имат студените минерални извори, а в Южна България доминират по-топлите и горещи извори.

Изворната вода се обогатява по естетсвен начин с минерали, соли и микроелементи. Според съдържанието си минералните ни извори се характеризират с различна вода:

- В газовите води се открива съдържание на радон, сулфид, въглероден диоксид;

- Сред минералите, които се съдържат във водата от минералните извори са хлорид и натрии, магнезии и калции , карбонатен и сулфатен йон;

- Микроелементите срещани в българските минерални извори са флуор, йод, желязо, метасилициева киселина,

- Минералните ни естествени води са с ниска минерализация около 70% и около 30% са с високо минерално съдържание.

С каква температура са минералните извори?

В нашата страна температурният диапазон на минералните извори е между 37 и 50 градуса. В Сапарева Баня е находището на минерален извор с най-гореща вода, а във Вършец е минералния извор с най - ниската температура на водата.

Защо минералната вода е толкова лековита?

Лековитите качества на минералната вода в България са били познати още в древността. По тази причина в селищата с минерални извори са изграждани лечебни заведения с водни процедури и терапии. Балнеологията в страната ни намира приложение в лечението на различни заболявания и състояния. Балнеолечението може да бъде чрез пиене на минерална вода или чрез престой във вани и басейни с минерална вода. Терапевтичните процедури инхалация и промивка с минерална вода също са част от балнеолечението.

Минералната вода е лековита заради съдържащите се в нея микроелементи и минерали. За различните болестни състояния са подходящи различни балнеолечебни процедури с оглед на газовия и минералния състав на водата. Правенето на водни процедури повишава доброто усвояване на тези вещества чрез кожата. Проникващите от минералната вода минерали подобряват здравето на костите и ставите. Поради това балнеолечението се назначава от лекуващите лекари при костни заболявания. 

Топлата минерална вода повлиява отшумяването на мускулни и ставни болки. Локалната топлина с вода лекува схващанията и сковаността и възвръща подвижността ни. Лековитостта на българската минерална вода е свързана и с нейната температура наред със състава й.

Лечението с минерална вода помага на хората с артритни заболявания и дискови хернии да поддържат своята физическа активност. Балнеолечението дава резултатност при шийни гръдни или лумбални дископатии. Процедурите с минерална вода са препоръчителни за профилактика на шийна и поясна херния. Водните терапии са изключително оздравителни при различни счупвания на костите и фрактури за възвръщане на пълният им обем на движение.

Изворната вода с минерали ускорява лечението на различни кожни болести като екзема. Лечебните свойства на минералната вода подобряват неврологични нарушения и възстановяват метаболитните процеси в организма.

Минералната вода в България и нейните лечебни характеристики са познати и сред хората в съседство на нашата страна. При престоя ми в Кюстендил много хора от  Македония и Сърбия идваха да правят лечебни процедури с вода. При разговорите си с тях осъзнах с какво богатсво разполага страната ни, а ние сякаш не го ценим достатъчно!

Известни ли са противопоказания на балнео процедурите?

Процедурите с минерална вода от някои извори трябва да се правят само по лекарско предписание. Например флуорът във водата може да предизвика отравяне, ако не е съобразена от специалист една или друга процедура. Наличието на радонов газ в някои минерални води изисква компетентното назначаване на водолечение.

За да се предотвратят противопоказания от водните процедури трябва да се спазват стриктно указанията на специалистите по физикална рехабилитация. Също така да се взима под внимание годността на конкретната минерална вода за лечебни процедури и спа процедури. Например водата в Павел Баня поради съдържанието на радон не е подходяща за спа процедури, а е годна само за лечебни процедури!

България е сред трите територии в света с най-много находища на минерални извори. Предимството на нашите лековити води е, че съдържат различен състав като газове, микроелементи и минерали, което ги прави удачни за лечение на различни болести, травми и фрактури. Температурните вариации на българските естествени минерални извори е предимството на балнеолечебните процедури в нашата страна.

Има ли разлика между баленолечение и спа?

Необходимо е да се прави разлика между спа и балнеолечение! 

При балнеолечението минералната вода се използва за лечебни и оздравителни процедури, докато спа процедурите са за релакс,тонус и удоволствие. Много спа центрове предлагат балнео пакети с процедури. В балнео хотелите с релаксиращите процедури се предлагат и лечебни терапии, което ги прави привлекателно място на много хора с финансови възможности.

Някои от родните места за лечение с минерална вода са - Велинград, Банкя, Кюстендил, Наречен, Хисаря, Девин, Павел Баня, Наречен и други. Многобройните находища на минерална вода превръща страната ни в желана дестинация за балнео туризъм. 

Нуждаещите се хора от водолечение имат достъп до лековитата ни вода в различните филиали на Специализирани болници за рехабилитация. Санаториалното балнеолечение към момента се осъщсетвява по клинична пътека, по програма на НОИ или свободен прием. 

Профилактиката на хроничните заболявания в някогашните санаториуми ни помага да облекчим болките в тялото, да предотвратим усложнения и да запазим работоспособността си. 

Имайки в предвид лечебната сила на топлата вода,в някои държави без естествени минерални извори се  създава изкуствена минерална вода. Многото изворни находища в страната ни са нашето българско богатство.

Българските минерални води имат много лечебни свойства, поради което водопрофилактиката и водолечението са водещи в здравния туризъм в нашата страна. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар