Translate

Защо да изберем чанти и обувки от корков дъб?


 

В кои региони има най-много коркови дъбови гори?

В Южна Португалия има огромни насаждения с корков дъб. В района на Алентехо Компорта дъбовите гори оформят териториите на района. От кората на дъба се произвежда корк. А тази средиземноморска страна е световен износител на този материал.

Кората на това дърво може да бъде обелена след 25 и 30 години. След първото сваляне на част от корковата кора е необходим период от 9 години. Първата суровина за производството на корк е с ниско качество. При вторият добив на дървесна кора се подобряват характеристиките и произведеният корк е с по-високо качество.

Продължителността на корковия дъб е между 150 и 200 години. През целия този период и от него могат да се отделят между 12 и 15 кори. Свалянето на кората от корковия съб става на ръка и дървото се обозначава с маркировка, за да се следи 9 годишния цикъл за ново придобиване.

Къде намира приложение корка?

От този екологичен продукт се изработват различни изделия. Една от характеристиките на корка е високата му непропускливост на вода. В процеса на обработката на дъбовата дървесина на коркът може да се придаде различна твърдост.

Най-широко приложение коркът намира за производство на тапи за бутилки с вино. 

Коркът се използва успешно и в производството на мъжки и дамски обувки. В Португалия обувната индустрия и произвеждането на  компоненти за обувки има съществена роля за икономическото развитие на страната. 

Естествените материали се влагат и в производството на чанти, колани, шапки и други продукти за бита.




Модерни и отличаващи се обувки и чанти от естествен корк за ежедневна употреба

Естетсвеният корк се влага и в производство на йога постелки и още много модерни и практични изделия.

Богато разнообразие от коркови продукти предлага онлайн магазина Pelcor

Онлайн поръчка на обувки и чанти, шапки и колани от естествени и природни материали може да се направи в магазина corkstore.  

Дъбовият материал се използва и за производство на скейтбордове и сърфове. През 2014г скейтбордът Archer Cork грабна наградата за иновации.

Archer Cork Skateboards  комбинират листове коркова кора, ленени влакна и смола. Корковата дъска за скейт има по-висока устойчивост на удар и ниски вибрации. 


 

Скейтбордовете Archer доказват, че използването на екологични материали не означава компромис с качеството. 

Някои от предимствата на веган чантите и обувките, които са определящи за избора им в нашето ежедневие:

- Коркът е екологичен и възобновяем материал;

-Корковите изделия са биоразградими и след бързото им разграждане няма токсични остатъци; 

- Растителните обувки и чанти от корк са 100% компостируеми и могат да се рециклират в нови продукти.

Веган обувките са меки и с модерен дизайн. Също са изключително удобни и комфортни за краката. В съчетание с модерна веган чанта стилът и визията се открояват. Изборът на обувки и чанти от растителен материал ще допринесе за по- чиста природа, а еко материалите са на мода.

Естествени гори от корков дъб впечатляват всеки турист в Южна Португалия!  Всеки заинтересован от производството на корк може да посети такава ферма с екскурзовод. Най-обичайните покупки от тази дестинация са обувки и чанти от растителни материали.


Няма коментари:

Публикуване на коментар