Translate

Обездвижване и последици за здравето


 

Каква е вредата от обездвижването?

Продължителното обездвижване води до намалява силата на мускулите и издръжливостта при натоварване. Една от причините за поява на  остеопороза е липсата на движение. Отсъствието на физическа активност поражда  измененията в меките тъкани. Дългото заседяване е фактор за дегенеративните изменения на опорно-двигателния апарат. Изкривената стойка също може да е в резултат на заседналия начин на живот.

Недостатъчното движение води до здравословни проблеми и изменения в костите,ставите и връзките.

Какви са последиците от пасивния начин на живот?

Дебелеенето е сериозна последица от заседналия начин на живот. Пасивният начин на живот води до надебеляване. Наднорменото тегло влияе негативно върху здравето на ставите.

Сърдечно съдовите заболявания и хепертонията в голяма степен се развиват от липса на физическа активност. Излишните килограми са фактор за поява на разширени вени.

Нарушенията в метаболизма в организма и увреждането обмяната на въглехидратите се ускоряват от дълго обездвижване. Увреденият метаболизъм е причина за захарната болест диабет.

Отсъствието на активно движение и спорт е основен фактор за високия индекс на телесна маса на населението и влошаване на здравословното му състояние.

Как влияе липсата на физическа активност върху подрастващите?

За доброто психическо и физическо здраве на децата са необходими много движение и спорт. Бездействието в юношеството може да повиши риска от хронични заболявания, които да се проявяват в по-нататъшния им живот. 

Здравословните проблеми, до които може да доведе обездвижването в ранна  възраст, са трупане на излишни мазнини и килограми,проблеми с костите и гръбначни изкривявания. Плуването помага за правилна стойка и е препоръчително гръбначно изкривяване сред подрастващите и юношите. 

Изследвания показват, че заседналия начин на живот сред младежите е причина за развиване на тревожни и депресивни състояния. Физическата активност и поддържането на добра форма спомага личностното развитие на юношите.

В днешния модерен свят технологиите привличат повече подрастващите и изместват разходките и тренировките. Заседналото поведение пречи за  развиването на добра физическа форма и правилна стойка сред деца и тиинейджъри.

Играейки на телефона продължително време има риск от гръбначни изкривявания на врата. Продължителната поза пред компютъра уврежда правилното развитие на костите и мускулатурата. В съчетание с прекараното време на чина нараства вероятността от гръбначно изкривяване и увеличаване на теглото. 

Защо в важно да се движим активно без значение от възрастта?


Продължителното ходене осигурява превенция срещу развиването на различни болестни състояния. Чрез физическата активност се прави профилактика на ставни и костни заболявания. 

Натоварването на системите в тялото с джокинг ще повиши общото ни физическо и емоционално здраве.

Активното движение сред млади е стари е предпоставка за по-пълноценен и качествен начин на живот.

Стелки и подложки за ходене без болка във възглавничките на крака и петата.



Няма коментари:

Публикуване на коментар