Translate

Точков масаж на ходилата и акупресура


 

Какво е акупресура на ходилата?

Точковият масаж се прилага за терапия и профилактика на заболявания чрез натиск върху точки на ходилата. Акупресурата или точковия масаж се прави от древността за повлияване на различни състояния и подобряване на общото здраве. Точките на ходилата са свързани с различни органи и чрез тяхното масажиране с натиск се подобрява функционирането им.

Акупресурата е вид рефлексна терапия на стъпалата, която се прави с уреди за рехабилитация. Рефлексният масаж стимулира нервните окончания и подобрява тяхната функция. Акупресурата повишава мускулния тонус и влияе благоприятно върху кръвообращението. 

Какви уреди се използват за точков и рефлексен масаж?

За правене на точков масаж за рефлексна терапия на ходилата се използват различни рехабилитационни инструменти като масажори и подложки за точков масаж.

За акупресура на стъпалата и пръстите на краката се използват масажни подложки, които при стъпване или ходене оказват натиск върху точките на ходилата.

Дизайнът на масажорите за точков масаж позволява хубаво прилягане към стъпалата и оказване на лек натиск върху точките.

Масажорите и стъпките за точков масаж се използват във възстановителните центрове, но могат да се използват и в дома. Зоновият масаж с натиск облекчава мускулното напрежение и тонизира мускулите. Редовните точкови масажи облекчават болката в краката и повлияват изтръпванията в областта на ходилата. Акупресурата намалява умората и стреса и подобрява благосъстоянието на целия организъм.

Как се прави точков масаж или акупресура?

Акупресурата не рядко е наричана акупунктура без игли. 

Рефлексният масаж с акупресурен масажор се прави като ходилата се движат върху ролките, оказващи натиск върху краката.

Масажирането на ходилата с акупресурните подложки става чрез стъпване и ходене върху тях. Точковите подложки за масаж позволяват правене на упражнения върху тях за рефлексен натиск върху предната или задната част на ходилата.

Редовните масажи облекчават болката и умората в краката. Също така точковите масажи намаляват сковаността на стъпалата като стимулират мускулите.

В кои случаи не се препоръчва рефлексен масаж?

Точкови масажи с натиск не се препоръчват при диабет, рани по краката, разширени вени и други специфични състояния. 

За да сме сигурни, че една терапия е подходяща за нас, е препоръчително да се консултираме с физиотерапевт и рехабилитатор.

Какви са ползите от  масажа с натиск?

Акупресурата подобрява лошата циркулация на кръвта в краката. Повишеното количество кислород в кръвта ускоряват по-бързото възстановяване на меките тъкани и подобряват функцията на клетките.

Масажирането с масажори и подложки за рефлекс стимулират мускулите и функционирането на периферните нерви.

Рефлексната терапия повлиява хормонален дисбаланс и подпомага ендокринната ни система.

Точковите масажи релаксират краката и подобряват общото ни здравословно състояние.

Масажът на ходилата с натиск има огромна полза за отпускане и тонизиране на мускулите. Редовният точков масаж стимулира периферната нервна система и подобрява функциите на нервните коренчета. Акупресурата подобрява кръвообращението и циркулацията на течности в организма.

Редовните рефлексни масажи на ходилата подобряват баланса ни и стабилността в походката. 

Професионални масажори и масажни стъпки за правене на точков масаж всеки ден от комфорта на собствения ни дом. 


Автор: Мирослава Владимирова 

Няма коментари:

Публикуване на коментар