Translate

До какво води заседналият начин на живот? Защо е важно здравословното ходене?


 Изследвания на различни здравни организации показват, че заседналият начин на живот е сериозен проблем за общественото здраве  на много нации. Намалената физическа активност поражда хронични здравословни проблеми.

Обездвижването и заседналия начин на живот са предпоставка за сърдечно съдови заболявания и заболявания на обмяната на веществата. Липсата на движение и затлъстяването са фактори за развиването на диабет тип II. 

Също така заседналият начин на живот оказва негативно влияние и върху психическото здраве на човека и е предпоставка за депресивни състояния. Такъв проблем с психичното здраве е прегряването на работното място известно като бърнаут. С всяка година нараства броят на хората, страдащи от прегряване. Според психотеревтите по-честото излизане сред природата и чистият въздух е успешен начин за терапия на бърнаута. 

За подобряване на общото здраве е препоръчително ходенето като вид тренировка. Ходенето до магазина и до работното място не е достатъчно. За да подобрим психичното и физическото си здраве, трябва да правим продължителни разходки на чист въздух сред дървета и природа.

Здравословното ходене е вид физическо натоварване, в което се подобрява работата на всички функционални системи на организма.  С постоянно тренировъчно ходене се балансира сърдечно съдовата дейност, а това оказва положително  влияние върху артериалното кръвно налягане. Здравословното ходене дава добър резултат при хипертониците.

Активното движение стимулира обмяната на въглехидратите, което предпазва от затлъстяване. Затлъстяването от заседналия начин на живот е предпоставка за развиване на захарна болест. Ходенето и физическата активност осигуряват превенция и профилактика на ендокринните заболявания и подобряват обмяната на веществата.

Ходенето като тренировка помага за подобряване на общото психично здраве и помага при депресивни сътояния. Разходките на въздух в парка засилват паметта и стимулират психическата устойчивост в този напрегнат живот. Ходенето по екопътеки подобрява психическата уравновесеност и зарежда с положителна и оздравителна енергия.

Разходката за здраве може да бъде в парка, в някоя градинка или в тихите градски улички. Продължителността на здравословното ходене е препоръчително да е към 1 час, а темпото не трябва да поражда сърдечни смущения.

За здравословно ходене не се изискват много средства!

Необходима е подходяща екипировка, която да е съобразена в времето и удобството. Също така трябват и подходящи и удобни обувки, които да не натоварват допълнително краката.

Продължителното и постоянно ходене подобрява качеството на живот и затова проявата на болка в краката от тренировъчно ходене не трябва да ни спира. При евентуална поява на болка в краката подходящите аксесоари за обувки ще осигурят комфорт и удоволствие при дълго ходене на здраве.

В онлайн магазина на Клио МВ ЕООД ще откриете различни стелки и аксесоари за обувки, които ще Ви осигурят удобство и комфорт в ходенето и тренирането.

Спортните ортопедични стелки предпазват краката ни от травма, а омекотяването на петата и възглавничките на краката ще защитят стъпалата от набиване. Ходенето с тези стелки създава усещане за пружиниране и намалява натоварването в краката. Леката поддръжка за сводовете на омекотяващите стелки гарантира комфорт за стъпалата на краката при физическа активност и спорт.

Аз като любител на планински преходи ползвам Поддържащи ортопедични стелки. Този модел стелки за обувки се оказаха изключително добри за дълго ходене след счупване на тарзални кости на ходилото ( от нелепо подхлъзване ). За разлика от спортните стелки при тези има по-добра поддръжка за сводовете. Този модел е подходящ за плоскостъпие и болки в петата, а също така и след фрактура на ходилата.

Ходенето за здраве не изисква много средства и усилия, но пък подобрява общото здраве на човека!! 

Здравословното ходене подпомага лечението на редица хронични заболявания и поддържа нашата форма!!

Честите разходки сред природата и чистият въздух са средство за борба с бърнаута / прегряването на работното място / според някои терапевти по психично здраве!

Едно от моите предпочитани места за разходка и презареждане е Пътека Здраве Банкя. Тази екопътека е лека за ходене и не натоварва прекомерно. Наклонът е полегат и надморската височина е между 640 м и 780 метра.


За мен разходките по екопътеки са релаксиращи и ме зареждат с много енергия. Чистият и свеж въздух отрезвява мислите ми и психически отпочивам. След 5 дневна работна седмица в офис на бюро една такава разходка си е подарък за физическото и емоционалното ми здраве!

Ако започнете да изпитвате системно натоварване на психиката и работата Ви е без много физическа активност, излезте и се поразходете сред дървета, подишайте чист въздух и богат на кислород и се насласете на мелодичния шум на птичките!!!

Автор: Мирослава Владимирова

Няма коментари:

Публикуване на коментар