Translate

Начини за премахване на целулита

 



Какво представлява целулитът?

Целулитът е термин за натрупване на мастни клетки под кожата. Тези мастни депа създават вдлъбнатини и неравности по кожата „портокалова кожа“. Целулитът най-често се натрупва по бедрата, корема, хълбоците и задните части. Целулитът се среща при мъжете и жените, но по-голям е процента при жените с драпирана кожа. Целулит се появава при хора с излишни мазнини, но също се развива и при слаби и здрави хора.  

Какви са причините за поява на целулит?

Точната причина за появата на целулита не е известна, но редица изследвания показват, че той е резултат от взаимодействието на съединителната тъкан в кожата и мазнините. Роля за развитието на целулита играят хормоните и възрастта. Хормоните на щитовидната жлеза, естрогенът и инсулинът участват в процеса на изграждане на целулит. С възрастта и хормоналните изменения нивата на естрогена спадат, а мастните клетки се увеличават. 

Намаляването на еластичността и плътността на кожата с възрастта също е предпоставка за развиване на целулит. 

За поява на целулит роля има и генетичните фактори - скорост на метаболизма, нарушена обмяна на веществата и разпределение на мазнините под кожата, нивата на кръвообращение и др.  

Какви са степените за определяне на тежестта на целулита?

През 2009 година е публикувана скала за определяне на степента на натрупването на целулита.

Първата степен се определя като лека и при нея има между 1 и 4 повърхностни вдлъбнатини на кожата „портокалова кожа“. Първа степен се характеризира с леко драпирана кожа.

Втора степен се определя като умерена и при нея има между 5 и 9 средно дълбоки вдлъбнатини в кожата. При втора степен е налице умерено драпирана кожата.

Трета степен е тежка форма на целулита с 10 и повече дълбоки вдлъбнатини на кожата. При тежката форма на целулит кожата е силно драпирана известна като „матрак кожа“

Какви терапии се прилагат за намаляване на целулита?

Американска академия по дерматология разглежда няколко техники, които могат да доведат до намаляване на целулита - вакуум терапия, ултразвукова терапия, терапия с лазер, субцизията и други.  

За превенция и намаляване на подкожните мазнини целулита помагат диетата с ниско съдържание на мазнини, физическа активност и антицелулитни масажи.

В лечението на тежка форма на целулит може да се приложи и медикаментозна терапия.

Как да си правим вакуумен антицелулитен масаж у дома?

Антицелулитен масаж може да се прави както в салони за красота, така и у дома. 

В домашни условия масаж за разграждане на подкожната мазнина се прави с вакуумни вендузи за масаж.

Първата стъпка е набавянето на антицелулитно масажно олио и вендуза за масаж.

Козметичните продукти за антицелулитен масаж трябва да стимулират разграждането на целулита. Масажните олиа за антицелулитен масаж стягат и изглаждат "портокаловата" кожа, като разгражда мастните депа. 

В салоните и центровете за красота се използват професионални масажни масла, които могат да бъдат ползвани и в домашни условия / всеки сам решава, воден от цената и разфасовките /. При масажа в домашни условия доминират антицелулитните масажни олиа, които могат да се закупят от дрогерия, аптека или друг магазин за козметични продукти. 

След като сме си набавили олиото за масаж идва ред и на вендузата за тяло. При избор на вендуза за антицелулитен масаж трябва да се обърне внимание на диаметъра на вендузата и материала. С по-голяма вендуза се масажира по-голяма повърхност. Вакуумна вендуза с диаметър 4-5 см е добър вариант за масаж на тяло.

Чашките на вендузите или самите вендузи могат да бъдат стъклени, силиконови или пластмасови. Масажното олио оказва влияние върху материала и това е от значение за дългото ползване на една вендуза. Колкото по-издръжлив е материала на вендузите за масаж, толкова по-дълго време ще се ползват!

Пластмасовите и стъклените вендузи за масаж се отличават с по-голяма издръжливост и устойчивост на масажните масла. Вендузи за антицелулитен масаж могат да се поръчат и  Онлайн

При избора на вендуза внимание трябва да се обърне на начина на създаване на вакуум. При силиконовите вендузи вакуумът се създава като се стиска самата вендуза. При вендузите с балон, като топче отгоре на чашката, вакуумът се създава като стискаме балона. При традиционните стъклени вендузи вакуумът се създава чрез палене. Всеки индивидуално преценява кой модел вендуза ще му е най-удобен.

След като сме се сдобили с вендуза и антицелулитно олио, можем да започнем масажа. 

Първата стъпка е да нанесем масажно масло върху областта, която ще масажираме. След това да поставим вендузата като вакуумът трябва да е умерен. Не трябва да има прекомерно засмукване от вендузата. След поставянето на вендузите започваме движенията с тях. След като завършим масажа вендузите се мият с вода и миещ преперат. 

Какво трябва да знаем за честотата на правене на антицелулитния масаж?

Дори и да ни се иска по-бързо да се отървем от целулита, не трябва да прекаляваме с масажните процедури. Вакуумната терапия с поставяне на вендузи е препоръчително да се прави антицелулитен масаж до 3 пъти седмично. 

Антицелулитният масаж у дома е изключително бюджетен и в условия на домашен комфорт. Резултатът ще е видим след няколко процедури и в съчетание с физическа активност ще сме в топ форма. 

Демонстративно видео за вакуумен масаж с вендузи 

Редовният масаж срещу целулит спомага за добра форма и изваяно тяло през цялата година.

Ултразвукова терапия за стопяване на целулита

Наред с вакуумната терапия за премахване на целулита от тялото се прилага и ултразвукова терапия. 

Кавитацията е терапия с ултразвукови вълни за намаляване на мазнините под кожата. Посредством ултразвуков апарат за кавитация мастните депа се разбиват и намалява целулита. 

Ултразвуковата терапия за премахване на целулита се осъществява посредством ултразвукови вълни с ниска честота. 

Уредите за ултразвукова кавитация могат да се използват както в салоните за красота, така и у дома. На пазара се предлагат портативни апарати за ултразвук, които могат да се използват в домашни условия за антицелулитен масаж. 

За да е дълготраен ефекта от вакуумната или ултразвуковата терапия е необходимо повече движение и балансирано хранене. 

Автор: Мирослава Владимирова





Няма коментари:

Публикуване на коментар