Translate

Врастнал нокът - признаци и терапия

 


Дефект или болестно състояние е врастналият нокът?

Врастналият нокът е форма на болестно състояние на нокътя. Врастване на нокътя се наблюдава най-често при големия пръст на крака. Впиване на ръбовете на нокътната плочка най-често се среща при палеца. От забиването на нокътя кожата на пръста се възпалява и е възможно да се отделя секрет от възпаления участък. Болезнените нокти могат да предизвикат възпаление на кожата, зачервяване и болка. Забитите нокти могат да направят рана от растежа си в плътта около тях. Ненавременното лечение на запиващия се нокът може да причини инфекция и абцес.

Какви са симптомите на врастналия нокът?

Първите признаци на врастналия нокът са зачервяване, подуване и болка в областта на нокътя. При влошаване на впития нокът се наблюдава поява на допълнителна тъкан около нокътя и жълтеникав секрет, което може да причини последваща инфекция. При проява на подобни признаци от впит нокът медицинският преглед е препоръчителен!

Как се диагностицира състоянието врастнал нокът?

Диагнозата врастнал нокът се поставя след физикален медицински преглед. Също така може да бъде назнчено и изследване с рентген.

Кои са причините за врастване на нокътя?

Причините за появата на това болезнено състояние, от врастване на ръба на нокътя в пръста, може да са различни. Някой от предпоставките за впиване на нокътя са:

- Носене на тесни обувки и обувки на висок ток! Тези обувки, чрез прекомерния си натиск върху пръстите, пречат за правилния растеж на ноктите;

- Неправилно изрязване на ноктите! При неправилно изрязване на ноктите е налице предпоставка за забиване на ръба на нокътя в кожата на пръста;

- Някои гъбични или бактериални инфекции на краката;

- Прекомерната влажност в обувките! Влажната атмосфера в обувките може да е причина за омекване на нокътната плочка и подуване на кожата;

- Някаква травма върху нокътя! Силен удар върху пръстите на краката може да увреди нокътя и да се забие в тъканта;

- Някои заболявания като диабет;

Какви методи на лечение има при врастнал нокът?

След като е направен преглед на нокътя и е уточнена диагнозата, е необходимо  провеждане на лечение на врастналия нокът. В зависимост от тежестта на болестното състояние на нокътя може да се потърси помощ от специалист по медицински педикюр или хирург.  При леки до умерени увреждения на ноктите е препоръчително посещение в козметичен салон, където се предлага услугата медицински педикюр.

Разликата на медицинския педикюр е, че при него се лекуват врастнали нокти и гъбички по ноктите, както и се лекуват мазоли и кокоши трън. Иначе казано терапевтичният педикюр е за хора с проблеми и заболявания по ноктите. При първите прояви на изменение на нокътната плочка можете да се започне с качествен медицински педикюр.

Навременното посещение на студио за медицински педикюр, ще помогне за заздравяване на ноктите и хубаво оформяне на плочката на нокътя.

Ако обаче заболяването на нокътя е в по-тежка форма, срещата с хирург е неминуема.

Терапевтичните процедури при врастнал нокът ще облекчат болката в пръстите и носенето на обувки няма да причинява болка. Поставянето на напръстници  след медицински педикюр ще предпазят от болезнен натиск  върху третираното място на пръста. Сиконовите разделители напръстници трябва да изолират и пръстите от влажната среда на обувките. Силиконовите напръстници намират приложение при възпалени и разранени кожички около ноктите.




При ползването на напръстници е много важно спазването на написаните инструкции за употреба! А именно след ползване на напръстниците те трябва да се мият с вода и миещ препарат / сапун/, след което да се подсушат. И когато са напълно изсъхнали, напръстниците се талкират с пудра от вътрешната и външната им страна! За талкирането на протекторите напръстници може да се използва бебешка пудра или пудра за крака!

Могат ли да се лекуват врастнали нокти в домашни условия?

Ако няма заболяване диабет или отделяне на секрет и неприятна миризма, а нокътя създава само дискомфорт, могат да се полагат грижи и в домашни условия за това болестно състояние на нокътя.

Някои от процедурите у дома са топла вана за краката. Краката се накисват в топла вода, към която е добавено английска сол / магнезиев сулфат/ и леко се масажира възпалената тъкан. При изрязването на ноктите трябва да се внимава, за да не се създаде по-остър връх, който да доведе до допълнителна болка и усложнения.  

Ако състоянието на нокътя не се повлияе след една две семици, търсенето на лекарска консултация ще спести усложнения и абцеси!

Няма коментари:

Публикуване на коментар