Translate

Защо дисковата херния на шийните прешлени е толкова опасна? Какво трябва да знем за тази дископатия?

 



Какво е шйната дискова херния?

Междупрешленната дискова херния е заболяване на гръбначния стълб. Дисковете между гръбначните прешлени са покрити отвън с по-твърда обвивка, а вътре има течност. Когато е нарушена обвивката и има излив на желатиновата течност от междупрешленните дискове е налице дискова херния.

При увреждане на дисковете между шийните прещлени се диагностицира дискова херния на шийния дял на гръбначния стълб. Обичайно цервикалната дискова херния е предхождана от протрузия.

Болестта се диагностицира след преглед при неврлог и назначено от него изследване- рентген, скенер или ядрено магнитен резонанс.

Какви са симптомите на хернията на шийния дял и как се диагностицира?

Някои от симптомите на това заболяване са: болки във врата, скованост, ограничени движения на главата, главоболие, шум в ушите,световъртеж и тн.  Възможно е да има изтръпване на ръцете и обща слабост в мускулите на бицепса или китката.

При всеки човек признаците са различни и затова направете консултация с лекар възможно най-скоро. Не бива да се подценяват проявленията на болка и скованост, защото ненавременното лечение води до сериозни усложнения.

Защо дисковата херния на врата е толкова опасна?

В шийния сегмент на гръбначния стълб има канал, в който се намира гръбначния мозък.

При херния на шийните прешлени има риск от притискане не само на нервни коренчета, но има голям риск от притискане на гръбначния мозък. В зависимост от компресията върху мозъка може да се стигне до обездвижване. За да се отблокира прищипания гръбначен мозък се налага операция.

Хернията на шията е по-опасна от дисковата херния на поясните прешлени.

При лумбалната дискова херния няма риск от натиск върху гръбнчния мозък, защото там той отсъства. Обикновено мозъкът в гръбначния канал завършва до първия лумбален прешлен. При поясната херния има притискане на нервни коренчета и няма мозък. Дископатията на кръста е също много болезнена понякога, но не е толкова опасна колкото дископатията на шията. Високият риск на цервикалната херния произтича от директна компресия върху гръбначния мозък.  

Какви терапии за лечение на дископатията са известни?

Лечението на шийната дископатия се осъществява по няколко начина.  Терапиите се назначават от лекуващия лекар. Поради опасността, която крие тази херния слушайте лекарите, а не се лекувайте при чекръкчии, който да отщипват нерви. Едно такова отщипване на врата може да засегне гръбначния мозък и да Ви срещне с неврохирург!!

Лечението в интернет не е препоръчително! Споделяме в разни социални групи, че ни боли врата и се е схванал и започват всички да назначават лечение и да дават рецепти.

При едни скования врат и болката може да е от простуда и климатика. При други може да е от плексит или гръбначно изкривяване като остеохондроза. При трети може да е от шипове във врата или протрузия на дисковете. При четвърти може вече да е дискова херния при едни малка, а при други по-голяма. Също така може да е едностранна или двустранна.

Затова „лечението“ по интернет крие много опасности за влошаване и голям риск за усложнения. Но всеки сам избира как да се грижи за своето здраве.

Лекарите специалисти провеждат лечение на дискова херния на шийните прешлени чрез:

- обездвижване на врата с ортопедична шийна яка;

- прием на лекарствени форми или добавки;

- физиотерапия;

- балнеолечение;

В мнозинството си специалистите невролози не препоръчват екстензиите при шийна дискова херния. Моят невролог ме предупреди да отказвам всякакви разтягания при моя случай на дискова херния на шийните прешлени и сериозно ошипяване. Също така ме информира да избягвам джакузито и горещата вода. Друг съвет, който ми даде моя лекар е да не правя резки движения с главата и да забравя за тежките торби. Упражненията при дископатия на врата трябва да се покажат от физиотерапевти, а не  да се доверяваме на такива показвани в разни канали от инструктори и др.

Аз слушам съветите и напътсвията на д-р Любов Георгиева, защото от тях се чувствам добре и мога да върша работата си, която е на бюро с компютър. Благодарна съм й, че ме информира какво не трябва да правя, за да не влоша здравето си и да запазя начина си на живот. 

При дискогенни заболявания профилактиката чрез физиотерапия, упражнения и лечение с минерална вода ще спомогнат за по-дълга работоспособност. При намалена подвижност на шията, наличие на болка във врата или промяна в чувствителността на някои зони ТЕЛК може да даде 10-30%  намалена работоспособност.  

Автор: Мирослава Владимирова

Няма коментари:

Публикуване на коментар