Translate

Лимфедем на ръката - причини и терапии

 

Какво е лимфедем?

Лимфедемът е състояние на подуване поради задържане и натрупване на лимфна течност в тялото. Лимфните възли действат като дренаж в тялото и през тях преминава лимфата. Когато има отстранени или запушени лимфни възли се нарушава оттичането на лимфната течност. Лимфотокът е нарушен и лимфната течност започва да се натрупва в различни части на тялото. Най-често лимфна течност се задържа в ръцете и краката, но не е изключено да се застоява течност и в други части на тялото.

Застоя и натрупването на лимфа предизвиква подуване на ръката. Това състояние на лимфен оток на ръката е лимфедем.

Лимфедемът на ръката е заболяване, което прогресира без лечение и води до намаляване на подвижността, дегенеративни изменения на ставите и възпаления.

От какво се получава лимфедем?

Лимфедемът се развива в резултат на увредена и запушена лимфна система. Сред най-честите причини за поява на лимфедем на горен крайник са операциите и лечението на рак. Лимфедемът може да възникне и като последица от травми. Инфекциите в тялото също могат да доведат до запушване на лимфни възли и задържане на течност. Затлъстяването и хроничната венозна недостатъчност също могат да доведат до поява на лимфедем.

Най-често лимфедемът се появява след лечение на онкологично заболяване. Рискът от поява на лимфен оток остава до края на живота след онкологично лечение с  премахване на лимфни възли. Лимфният оток на ръката се появява след операция на гърдата и махане на възли.

Какви са терапиите за лечение на лимфедем?

Лечението на лимфедем на ръката е насочено към намаляване и контролиране на отока на дланта предмишницата или бицепса. Терапиите са насочени към подобряване на лимфотока и предотвратяване на усложнения.

Лечението може да бъде конвенционално или хирургично в зависимост от стадия на развитие на лимфедема.

За да се избегне тежка форма на това заболяване и влошаване, от първостепенно значение е ранното и комбинирано лечение на лимфния оток.  

За увеличаване на ефективността в лечението на лимфедема се включват и допълнителни терапии за подобряване на лимфния дренаж и контрол на отока.

Най-добър резултат за намаляване на подуването се постига като се комбинират: медикаменти, компресивна терапия / носене на компресивен ръкав или чорап/, лимфно-дренажни масажи, пресотерапия и физиотерапевтични упражнения.

Според БА "Лимфедем" компресивният трикотаж ( ръкави и чорапи) са нужни на хората с лимфедем толкова, колкото е нужен инсулина за пациентите с диабет!

Лимфедемът е хронично заболяване, което не може да бъде излекувано. Подуването на ръката може да бъде контролирано чрез адекватно лечение.

Как помагат компресивните ръкави и чорапи за лимфедем?

Компресионното лечение намалява лимфния оток на ръката като оказва компресия върху зоната на подуване. Натискът е равномерен и силен върху тъканите, с което се раздвижва натрупаната лимфна течност. Носенето на компресивен ръкав ускорява оттичането на застоялата лимфа в ръката.

Компресионната терапия предпазва от натрупване на течност в крайниците и подпомага оттичането на лимфата в тялото. Ръкавът за лимфедем на ръката контролира лимфния оток и подуването на горния крайник. 



 Медицинските ръкави помагат за редуциране на отока и контролиране на лимфедема, като улесняват придвижването на лимфната течност и оттичането й. Също така ръкавите и чорапите улесняват мускулите да изпомпват течностите и да не се задържат в тялото.

Носенето на компресионни ръкави и чорапи за лимфедем не само намаляват отока от лимфедем, но и облекчават умората и болката в ръката или крака. Компресивните ръкави за терапия на лимфен оток са с градуирана компресия, която е важна за раздвижването на лимфата и оттичането й в тялото. Неравномерната компресия по дължината на ръкава ограничава връщането на лимфната течност и предпазва от натрупване и застой на лимфа. 

Какви упражнения се правят при лимфедем?

За лечение на лимфедема към медикаментозната и компресионната терапия се добавят и упражнения. Упражненията при лимфедем на ръката помагат за стичането на лимфната течност от подутия участък към лимфните възли.

Във видеата са показани подходящи физитерапевтични упражнения при лимфедем на ръката, които всеки може да прави у дома.



Упражненията не трябва да Ви уморяват. 






Масажът при лимфедем на ръката улеснява оттичането на лимфната течност от крайника. Масажни лимфно-дренажни техники за профилактика на подуването на ръката и превенция можете да видите във видеата. При кожна инфекция, наличие на кръвни съсиреци или активно заболяване не правете масаж.






Лимфедемът е сериозно заболяване, което може да влоши качеството на живот. 

Комбинацията от терапии ( медикаментозна и компресионна), упражнения и масажи гарантират висока ефективност в намаляване на отока. Упражненията и масажът са от изключителна важност за лечение на лимфедема. 

За профилактика на лимфния оток и превенция от прогрес на заболяването решението е:

- Носене на компресионни ръкави и чорапи за лимфедем;

- Правене на физиотерапевтични упражнения;

- Правене на лимфно-дренажен масаж; 

В България липсва на национална програма за терапия на пациенти с лимфедем. През 2021г Българска асоциация "Лимфедем" е изпратила писмо до здравния министър и НЗОК с поставени въпроси за здравното обслужване на пациентите с лимфедем в нашата страна. 

Към 2023г все още няма национална програма за засегнатите от заболяването лимфедем. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар