Translate

Как да определим типа кожа на лицето? Каква козметика е подходяща за различните типове кожа?


 

Как да определим типа на кожата на лицето?

За да се грижим правилно за кожата на лицето си, от първостепенно значение е да знаем какъв тип е тя. Според дерматолозите кожа на лицето може да бъде мазна, суха, комбинирана и нормална. Сред основните фактори за промяна на кожата могат да бъдат възрастта, хормоните, някои заболявания, приемът на лекарства и други.

Диагностициране на кожата на лицето може да се направи с апарат, който сканира и анализира различните слоеве.

Освен апаратното определяне на типа кожа на лицето, можем да си направим тестове у дома и да разберем каква е нашата кожа. 

Най-простият начин да разберем типа на кожата на лицето е да го почистим и измием хубаво с четка 



След хубавото измиване на кожата леко я подсушаваме с попивателна кърпа и я оставяме без да слагаме нищо по нея

При суха и чувствителна кожа на лицето след 5-10 минути ще започнем да изпитваме опъване, стягане или леко изтръпване. 

При мазна кожа на лицето след 3-4 часа ще се забележи блясък. При поставяне на хартиена кърпичка върху лицето ще има мазни следи по голяма част от повърхността на хартията.

Ако след 3-4 часа има леки омазнени петна само в областта на челото носа и брадичката Т-зоната, тогава кожата ни е комбинирана.

Когато сме наясно какъв е типът на кожата на лицето ни, ние ще можем да се грижим правилно за нея и да използваме най-подходящата козметика за нашето лице!

С какво се характеризират различните типове кожа на лицето?

При нормалната кожа на лицето отделяният секрет от подкожните мастни жлези е балансиран, порите са незабележими и кожата е еластична и гладка. Този тип кожа на лицето се среща най-рядко и преобладаващо сред младите хора.

За мазната кожа на лицето е характерно бързото й омазняване поради обилно отделяне на себум от жлезите под кожата, поради което тя лъщи и има блясък. При този тип порите на кожата са запушени и това е предпоставка за развитие на акне. Голямото количество отделени липиди води до разширяване на порите на кожата, за да могат да поемат отделения мазен секрет. Порите на кожата са видими и тя има неравности. Запушените отвори на кожата създават благоприятна среда за развитие на бактерии и това я прави проблемна.

При смесената кожа има омазняване в Т-зоната на лицето челото, носа и брадичката, а останалата част е суха. В средните части на лицето има много мастни жлези, които отделят повече липиден секрет. В тази зона отворите на кожата се разширяват и това провокира образуването на черни точки.

При сухата кожа не се отделя достатъчно себум и няма хидратация. Поради липса на добро овлажняване кожата се люспи и е опъната. Липсва еластичност и е стегната, което може да породи усещането на сърбеж и леко изтръпване на кожата на лицето. 

Всяка кожа е уникална и в зависимост от нейния тип трябва да се полагат персонални грижи. Водейки се от типа й трябва да подбираме подходяща козметика за лице. Например неправилният избор на кремове за лице може повече да увеличи отделянето на мазен секрет, с което да се разширят още-повече кожните отвори.  

Каква козметика за лице е подходяща за различните типове кожа?

Преди нанасянето на козметични продукти е важно да измием хубаво лицето си и да отпушим порите на кожата. Използването на почистваща четка осигурява свободни отвори на кожата на лицето.

При много мазна кожа измиването на мазния слой с четка и миещ сапун за лице може да се прави 2 пъти дневно. Доброто измиване предпазва от размазване на секрета и дава възможност на кожата да диша. Кислородът подхранва клетките на кожата и спомага за тяхното възстановяване, а чистите пори на кожата не създават бактериална среда. Микромасажът е ефективен за свиване и стесняване на порите на кожата. 

Кремовете за мазна кожа не трябва да бъдат мазни и да запушват порите на кожата. Те трябва да са с лека и гелообразна текстура, а съставът им да е предназначен за хидратация на мазна кожа. Тониците и кремовете за мазна кожа на лицето трябва да регулират отделянето на липиден секрет и да свиват разширените пори на кожата. За по-добър ефект кремовете и тониците за лице се нанасят след хубаво измиване на лицето, дълбоко почистване на порите в дълбочина и микромасаж за стесняване на разширените пори.

За мазна кожа на лиците е препоръчителен пилингът на 2-3 седмици и не трябва прекомерно често да се ексфолира кожата. При често ексфолиране на кожата подкожните жлези може да започнат да отделят повече мазен секрет, за да компенсират отстранения слой.

За суха и чувствителна кожа на лицето след измиване на кожата се нанася хидратиращ крем с хиалурон, колаген или еластин. Козметиката предназначена за стегната и опъната кожа овлажнява в дълбочина, подхранва и възстановява еластичността. С напредването на възрастта кожата се изсушава и се появяват бръчки. 

Козметиката за смесена кожа ще овлажни сухите части на лицето и ще тушират лъщенето в Т-зоната. 

За да се радваме на хубава кожа е необходима ежедневна грижа с качествени козметични продукти за лице

Измиването с четки за лице и нанасянето на козметика съобразена с типа кожа ще направят лицето ни сияйно. 

Автор: Мирослава Владимирова


Няма коментари:

Публикуване на коментар