Translate

Ефективно лечение с ултразвукова терапия

 


Ултразвукова терапия

Ултразвуковата терапия е начин на лечение чрез апарат с високочестотни вълни. Уредът прави възможно проникването на вълните до меките тъкани, което помага за намаляване на болката в тялото и подобряване на кръвообращението. Улразвук се прилага за облекчаване на болезнените симптоми в шията, раменете, гърба и други части на човешкото тяло. Процедури с ултразвук се правят и за възстановяване на  увредени мускули и сухожилия, за лечение на възпаления и оток.

Терапията с ултразвукови вълни има основно приложение във физиотерапията. Лечението с ултразвукови вълни позволява на специалистите по физикална медицина да контролират хроничната болка и да възстановят пациента. Физикалната терапия с ултразвукови вълни лекува болестни състояния и е ефективно средство за справяне с болката. 

За какво се употребява терапевтичния ултразвук?

Проучванията показват, че лечението с улразвук е ефективно за  различни състояния на здравето ни. Терапевтичните ултразвукови  вълни се прилагат най-често за лечение на:

- болка във врата, рамото, гърба и други части от тялото;

- раздразнение на меките тъкани като тендинити ;

- възпаление на ставите  при бурсити;

- износване на ставите и остеоартрити;

- фрактури на костите и нервни болки; 

Подобряване на състоянието и висока ефективност от ултразвук  се наблюдава при много пациенти. Физиотерапевтичните процедури с честотни механични вълни  са благоприятни и се предлагат в спа хотелите заедно с другите релаксиращи процедури.

Безопасна ли е терапията с ултразвук?

При правилно изпълнение на ултразвуковата терапия няма опасност за пациента, а има редица предимства. Употребата на ултразвук увеличава проникването в дълбочина на нанесените противопвъзпалителни и болкоуспокояващи кремове и гелове. Стигащите до меките тъкани пасти чрез вълните по-бързо премахват хроничната болка и могат да заместят приема на лекарствени продукти. Терапията е лесна, ефективна и безопасна за повечето хора.

Кога не бива да се прилага ултразвук?

Като всяко лечение и това с ултразвук може да има странични ефекти при някои състояния на здравето. Не се препоръчва терапевтичен ултразвук при бременност и пейсмейкър на сърцето.

Терапия не се прилага над гръбначния стълб,  над очите и върху инфектирана част от тялото. Ултразвук не се прави над счупени кости  и в области с медицински импланти. Ултразвукова терапия не се прави в близост до туморни образувания.

Как се изпълнява ултразвукова терапия?

Ултразвукова терапия се назначава след преглед от специалист по физикална медицина. Физиотерапевтът определя зоната за терапия, продължителността на процедурата и какъв лечебен гел да се използва.

Терапевтът работи върху малка повърхност от тялото в зависимост от конкретното състояние на пациента. Той нанася лечебния крем върху кожата или върху главата на апарата, излъчваща вълни. Това предпазва от прекомерно затопляне на кожата и спомага за разпределянето на вълната.

Чрез механичната вълна лечебните кремове проникват дълбоко в тъканите. Лечебните продукти постъпват в организма през кожата, а ултразука ги разнася в дълбочина. Така те действат по-бързо и са по-ефективни. 

По време на процедурата главата се движи, а не се задържа на едно място върху третираната зона.  Ако преобразуващата глава се задържи на едно място няколко секунди има вероятност да се изпита дискомфорт и лека болезненост. Дискомфорт може да има и при висока чувствителност на допир с апарата. При този страничен ефект се уведомява терапевта.

Обикновено продължителността на ултразвуковатаа терапия е между 5 и 10 минути.

Може ли да се прави ултразвук  у дома?

След няколко терапии при терапевт и получено облекчение пациентите започват да си правят ултразвук и у дома. Има малки ултразвукови апарати, които са подходящи за ползване у домашни условия.

За да се избегнат странични ефекти при домашен ултразвук се повтаря процедурата, прилагана от терапевта. 

Например при болка в рамото се нанася охлаждащ гел и следва непрекъснато движение на ултразвуковата глава по рамото за около 5 минути.

Терапията с механични вълни е благоприятна за организма и е безопасна при правилно изпълнение и с подходящ уред за лечение с ултразвук.

Добрият резултат и лесното изпълнение на ултразвука е причина тази терапия да се прави и у дома, а не само във възстановителните центрове и болничните отделения по физиотерапия или в спа хотелите. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар