Translate

Пазаруване от aliexpress - мито и ДДС


 

Поръчки на стоки от aliexspress до 150 EURO

Процентът на хората пазаруващи по интернет нараства с всяка изминала година. Електронната търговия бележи ръст, а процентът на продажбите на стоки и услуги в интернет е възходящ. Онлайн търговията ни позволява да намерим продукти, които не се предлагат масово във физическите търговски обекти. При пазаруването онлайн можем да си намерим стоки с различни ценови оферти и да сключим изгодна сделка. Поръчването от електронни магазини ни пести време в нашето динамично ежедневие.

В някои платформи можем да пазаруваме не само за лично потребление, но и  да си доставяме стоки за бизнеса. Една такава електронна платформа за пазаруване е aliexpress, от която правят поръчки както физически лица, така и не малко фирми.

При пазаруване от алиекспрес платформата събира ДДС върху поръчките от физически лица на стойност до 150 евра.

Ако имаме бизнес акаунт с въведени фирмени данни и валиден ДДС номер / VAT , платформата алиекспрес няма да ни начислява и събира данък на поръчките. Това ни дава възможност да търгуваме регламентирано и да си приспадаме ДДС.

Когато поръчаните стоки са на стойност до 150 EURO при внос не се плаща мито, а само ДДС. Това важи за стоки, за които няма ограничения, забрани и не са акцизни. 

След като сме поръчали стока за бизнеса си до стойността 150 EURO, при получаването й трябва да се направи внос като се подаде опростена митническа декларация H7. Тази декларация можем сами да си я подадем през сайта на Агенция Митници след регистрация, но можем да ползваме  и услугите на митнически представител. 

След подаване на митническата декларация от нас самостоятелно или от наш представител стартира митническо оформяне на пратката ни. След коректното подаване на декларацията за внос следва нейното обработване от митническите инспектори. Ако е правилно тарифирана стоката и няма нужда от допълнителни документи и уточнения следва разрешаване за вдигане на стоката. След разрешено вдигане на стоките и заплатен ДДС си получаваме международните пратки от страни извън ЕС. Митническата декларация с фактурата се осчетоводяват и е налице внос. Така стоките минават за фирмен разход, а ДДС може да се приспадне при продажбите.

 Поръчка на стоки от aliexspress над 150 EURO

При пазаруване от алиекспрес, когато стойността на поръчаните стоки надхвърля 150 EURO, платформата не начислява и не събира данък, без значение физически или бизнес акаунт имаме. В този случай се прави внос и се плаща ДДС и мито според тарифния номер на стоките. За митническото оформяне се подава стандартна митническа декларация. ЕАД /митническа декларация за внос/ можем сами да си подаваме или да ползваме услугите на митнически агент.

Какви са най-често допусканите грешки при пазаруване от алиекспрес?

Допусканите грешки при онлайн пазаруването е липсата на информираност относно изискванията за внос на различните стоки. За всички стоки от трети страни има общи и специфични изисквания за внос. Вносът на някои стоки е забранен или ограничен и затова е добре да проучим какви са изсикванията за внос на стоката, която възнамеряваме да поръчаме! 

Някои от общите изисиквания за внос включват някои документи като: търговска фактура, декларация за митническа стойност,  банково извлечение, пакинг лист, сертификат за произход и митническа декларация ЕАД. Специфичните изисквания за внос са съотнесени с тарифния код и някои от тези документи са: фитосанитарен сертификат, сертификат за качество, документ за безопасност на продукта, технически стандарти и спецификации, етикетиране на текстилните изделия и т.н

Например имаме хоби да отглеждаме растения или бизнесът ни е търговия с цветя. Намерили сме невероятни цветя или семена и си правим поръчка без да сме се поинтерсували преди това какви документи ще се изсикват и дали има забрана за внос на съответните цветя.  

Идват поръчаните цветя и получателят тепърва започва да събира необходимата документация за митническото оформяне на пратката. При внос на растения или цветя към общите документи за внос трябва да се добави и фитосанитарен сертификат, който се предоставя от продавача / износителя.

Започва усилена комуникация с продавача за предоставяне на въпросния сертификат.  Продавачите или износителите не винаги предоставят всички документи. И в този случай  без фитосанитарния сертификат цветята и растенията не могат да бъдат освободени. Като не покриваме изискванията за внос  гориме с парите по поръчката, хабим  много нерви и време. Затова преди да платим поръчката трябва да питаме продавача може ли да ни предостави всички документи за нашия безпроблемен внос.

Или пък сме си намерили някаква машина за производство на бисквитки. Цената ни устройва и без много да мислим си я поръчваме. Обаче за машината има изисквания за внос. За да си направим вноса по-гладък, е добре да се информираме предварително какви са изискванията за внос  и ТАРИК информация за избраната машина.

За да си спестим неприятните изненади при внос на стоки, е препоръчително да се консултираме с митнически агент или да си набавим сами информацията за предстоящото митническото оформяне.

Как се смята мито и ДДС при внос?

Примерен вариант как да си сметнем сами митото и ДДС при внос на поръчани от алиекспрес бебешки дрехи.

Например напазарували сме си бебешки чорапи от памук за нашия онлайн магазин. Направили сме си поръчката, идва международната пратка и разбираме, че пратката подлежи на митническо оформяне. Което означава, че трябва да правим внос като се подава митническа декларация от нас самите или от представител. 

 За да си сметнем ДДС и мито трябва да тарифираме стоката. В случая тарифния код е 6209200020. По информация от ТАРИК  митото е 10.5 %. 

Поръчали сме ги от алиекспрес и стойността на стоката заедно с доставката е 500 $

Изчисляваме си митото:  500$ х 10.5% = 52,50 $

За да изчислим ДДС : ( стойност + мито ) х 20%

Така ще придобием ориентир колко ще  излязат задълженията ни при внос без допълнителни такси като застраховки, товаро-разтоварни дейности, митнически услуги и др. 

Преди да си пазаруваме онлайн е добре да разберем има ли някакви специфични изисквания за импорт и какви са те. Например сме избрали памучни бебешки чорапи и бихме искали да знаем какви са Изискванията за внос 

За да има легален внос на поръчани стоки от алиекспрес, трябва да има подадена митническа декларация и да бъдат платени възникналите задължения. 

Пазаруването в интернет и от aliexpress е лесно и достъпно, но трябва да имаме готовност за митническо оформяне на получените стоки в международните пратки. Предимството на МКС е, че ни дава право сами да се представляваме пред митница и да си попълваме и подаваме самостоятелно митническа декларация

Всеки, който желае може да си извади EORI номер, да си закупи КЕП и да си направи регистрация в сайта на Агенция Митници. Това дава възможност да се представляваме сами и да си подаваме митнически декларации през сайта на митниците. Предимството на регистрацията е, че ще можем да упълномощаваме и избран от нас митнически представител. 

Трябва да сме наясно, че винаги може да ни се наложи да правим внос, пазарувайки от маркетплейси като физическо или юридическо лице! Дори поръчката да е с ниска стойност и събран  ДДС от платформата е възможно пратката да мине митническо оформяне. Всеки, който самостоятелно попълва и подава митническа декларация за покупките си от алиекспрес ибей амазон или други е-магазини, е добре дошъл в групата за взаимопомощ - Онлайн покупки и самостоятелно подаване на митническа декларация 




 

Няма коментари:

Публикуване на коментар