Translate

Витамини и витаминен дефицит


 


Какво са витамините?

Витамините са органични съединения, които са необходими за нормалното жизнено функциониране на хората и животните. Наименованието витамин се свързва с биохимика Казимир Функ, който изолира за пръв път витамин В1 от оризови люспи. 

Най-често си набавяме необходимите витамини чрез храната и затова трябва да се храним разнообразно и здравословно. Плодовете и зеленчуците трябва да присъстват на трапезата ни и да са екологично чисти, по възможност! Консумацията на месо и месни продукти също осигурява прием на витамини в организма ни.

Обаче, не винаги витаминният прием с храната е достатъчен и не рядко ни се налага да ги приемаме под формата на фармакологични продукти за профилактика или лечебна терапия. 

При интензивна умствена и физическа работа нараства потребността от витамини. Също при бременност и кърмене има по-голяма потребност от витамини, както и при инфекциозни болестни състояния. 

Дефицитът на витамини в организма ни води до различни болестни състояния.  Не е здравословен и прекомерният прием на витамини, защото високите дози витамини причиняват хипервитаминоза.

Витамините помагат за растежа на организма и неговият имунитет. Витамините подпомагат функционирането на човешкия организъм. Но предозирането с витамини може да навреди на здравето ни!

Колко вида са витамините и как се усвояват?

Витамините се разделят в две групи - мастноразтворими витамини и водноразтворими витамини. Съществуват и витаминоподобни вещества.

Усвояването от организма на мастноразтворимите витамини D, A, E, K става чрез мазнина в храната. В плодовете и зеленчуците се срещат витамини от групите D, E, K, а в продуктите от животински произход се среща витамини от група А. Затова например витамин Д се приема по време на хранене, за да може да се разтвори и усвои от организма.

Към водноразтворимите витамини спадат тези от група B и витамин C. Те се усвояват с прием на вода. 

Към витаминоподобните вещества се отнасят някои съединения от група В - В4, В8, В13, В15 и други.

Кои са основните свойства на групите витамини?

Чрез свойствата си витамин А  най-много влияе на зрението и затова се нарича витамин за очите. Също така оказва влияние и върху кожата.

Сред основните свойства на витамин Д е влиянието му върху обмяната на фосфора и калция в организма. Дефицитът на витамин Д оказва влияние върху състоянието на костната система и ставите. 

Витамин Е чрез свойствата си участва в размонажаването и износването на плода. 

Витамин К е с изначално свойство да влияе на кръвосъсирването.

Витамините от група В участват в метаболизма и действат за разграждането на мазнините, въглехидратите и белтъците. Те участват в състава на клетките и клетъчните процеси окисление и редукция. Сред най -разпространените витамини от тази група е В2, който подпомага работата на ензимите и обмяната на веществата. 

Действието на витамин В9 ( фолиева киселина ) е да спомага образуването на кръвни телца, да стимулира синтеза на ДНК и да подпомага износването и развитието на плода. 

Свойството на друг витамин от групата В12 е да стимулира кръвообращението против анемия. участва в изграждането на нервните клетки. 

Витамините от група В са ни жизнено необходими за нормално протичане на процесите в организма.

Витамин С е имунен стимулатор и участва в обезвреждането на токсични вещества в организма ни. Този водоразтворим витамин спомага за укрепването на кръвоносните съдове и увеличава устийчивостта на организма към инфекции.

Как дефицитът на витамини влияе върху нашето здраве?

Въпреки, че витамините присъстват в храната техният хранителен прием не винаги е достатъчен. По тази причина освен прием на витамини с храна се налага и прием на витамини като лекарства за терапевтично лечение. 

За да се установи дефицит на някой витамин се правят лабораторни изследвания. Последиците от недостиг на витамини са влошаване на здравословното ни състояние и развиване на различни болести. 

За преодоляването на витаминния дефицит докторите  изписват витамини, използвани като лекарства за провеждане на терапия. В някои назначени терапии се комбинират витамини за по-бързо подобряване на здравния ни статус. 

Прекомерният прием на различни витамини, без консултация с доктор и проведени изследвения, може да навреди на общото ни здраве. Самоназначените терапии с витамини като добавки са рисковани и може да доведат до предозиране или усложняване на развито болестно състояние. Например прием на витамин Ц е противопоказен при болестни състояния с натрупване на желязо в тялото.  

От съществено значение е да се разбере дефицитът на витамин ли е причина за проявено болестно състояние. Например от дефицит на витамин Д боледуват костите, но има и случаи на анемия причинена от недостиг на този витамин. Откриването на причината за заболяването и установен дефицит на витамини ще помогне за назначаване на лечебна терапия за стабилизиране на здравословното ни състояние!

Приемът на витамини за профилактика и лечение не трябва да става под въздействието на реклами или писания по разни групи! Недостигът на витамини се компенсира с прием на добавки като лекарства, изписани от доктор. Дефицитът на витамини се лекува и контролира от лекуващия доктор, за да се избегнат усложнения на болестта.

При недостатъчност и дефицит на витамини докторът преценява нуждата на организма и може да изпише прием на един витамин или комплекс от витамини.

За да бъдем здрави и енергични трябва да имаме достатъчно количество витамини в организма. Недостатъчното количество витамини влияе на общото ни здраве, а дефицитът на витамини причинява болестни състояния.

Автор: Мирослава Владимирова


Няма коментари:

Публикуване на коментар